Србија и Балкан

Сви уверени да без њих нема нове владе: У изборној трци у Црној Гори 17 партија и коалиција

Очекујемо да ће бирачи гласовима коалицији "За будућност Црне Горе" јасно ставити до знања свој став о интенцијама центара ван Црне Горе, да се формира влада коју би чинили само ПЕС и ДПС, поручују из коалиције ЗБЦГ
Сви уверени да без њих нема нове владе: У изборној трци у Црној Гори 17 партија и коалиција© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Коалиција у којој су Нова српска демократија Андрије Мандића, Демократска народна партија Милана Кнежевића и Радничка партија Максима Вучинића предала је ноћас Државној изборној комисији Црне Горе заједничку изборну листу за ванредне парламентарне изборе 11. јуна. Коалиција ће наступити под називом "За будућност Црне Горе", носилац листе је Милан Кнежевић, а на листи су и Андрија Мандић и Симонида Кордић. Четврти на листи је актуелни градоначелник Никшића Марко Ковачевић.

Функционерка Нове Симонида Кордић рекла је приликом предаје листе да имају више од 18.000 потписа, и да очекују да ће добити снажну подршку бирача и да ће "чинити коалицију, која ће бити окосница нове владе Црне Горе".

"Црна Гора након ових избора треба да уђе у период стабилности, економског опоравка и развоја. Очекујемо да ће бирачи гласовима коалицији 'За будућност Црне Горе' јасно ставити до знања свој став о интенцијама одређених центара ван Црне Горе, да се евентуално формира влада у политичком спектру, коју би чинили само Покрет Европа сад и ДПС. Kоалиција ЗБЦГ представља људе који имају знање и искуство и који једини могу да испуне очекивања грађана. Бићемо носилац будуће извршне власти и реализоваћемо сва очекивања која имају грађани. Носилац листе је Милан Kнежевић, следи Андрија Мандић, ја сам трећа. Ту је део познатих људи, с ауторитетом и искуством. Оставили смо простор и за нове, младе снаге, које су нас пратиле успешно", рекла је Kордић после предаје листе.

Листу под слоганом "Храбро се броји", синоћ је ДИК-у предала и коалиција Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА.

Носилац листе је председник Демократа Алекса Бечић, а иза њега на листи је лидер Грађанског покрета УРА, актуелни пример Црне Горе Дритан Абазовић. Из дела коалиције коју чине Демократе на листи су, поред осталих и Момо Kопривица, Зденка Поповић, Борис Богдановић, Драган Kраповић, Владимир Мартиновић, Стеван Kатић, Владимир Јокић, Никола Ровчанин. На делу листе Уре, поред Абазовића су и Милош Kонатар, Филип Аџић, Ана Новаковић Ђуровић, Милена Вуковић Секуловић, Зоран Микић, Милета Радованић, Лука Ракчевић, Душан Головић…

"Листу чини веома супериорна кадровска репрезентација. То су људи који су препознати у друштвеном и привредном животу, људи који су спремни да доносе храбре одлуке. Централни циљ је борба против организованог криминала и корупције. Ова коалиција је темељ и стуб будуће владе, спремни смо да са свим партнерима наставимо путем просперитета. Циљ ове коалиције је заједништво, јер нико не може сам да управља државом", рекао је после предаје листе Никола Ровчанин.

И Покрет "Европа сад", чији је један од лидера Јаков Милатовић почетком априла изабран за председника Црне Горе, предао је ноћас Државној изборној комисији посланичку листу чији је носилац лидер ПЕС-а Милојко Спајић. На листи су и кандидати Савеза грађана ЦИВИС, Уједињене Црне Горе Горана Даниловића, Странке правде и помирења и Новске листе.

После предаје листе, носилац, Милојко Спајић рекао је да су предали "најбољу, победничку листу".

"Убеђени смо да ћемо славити 11. јуна и формирати стабилну владу, која ће водити државу ка Европској унији (ЕУ) и радити на бољем стандарду и повећању плата и пензија за све наше грађане. Сад је најбитније окренути се према минималној заради од 700 еура, просечној заради од 1.000 еура, минималној пензији од 450 евра", рекао је Спајић  после предаје листе.

Демократска партија социјалиста, коју је до пре месец и по дана и убедљивог пораза на председничким изборима предводио Мило Ђукановић, која је у коалицији са Социјалдемократама, Либералном партијом и Демократском унијом Албанаца предала је јуче поподне Државној изборној комисији листу под називом "Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић".

"Наш програм заснован је на социо-економским темама. Бићемо посвећени грађанима. Део програма односи се на ИТ и научну заједницу, део се односи на пензионере. Црној Гори су потребни људи од интегритета. Грађани, погледајте ову листу и ко се налази на другим листама, и донесите одлуку. Ово је најквалитетнија понуда коју ћемо имати у Црној Гори, и она ће бити део будуће реформске Владе", рекао је Живковић после предаје листе и додао да ће ова коалиција бити "незаобилазан фактор у наредном периоду".

"Остварићемо добар резултат, а након тога ћемо бити део реформске власти", рекао је Живковић.

Владимир Јоковић, лидер Социјалистичке народне партије носилац је листе коалиције СНП-а и Демоса која ће на изборима наступити под слоганом "За тебе".

"Ове две партије карактеришу озбиљност, одговорност и култура дијалога и ову кампању водићемо у духу добрих односа са свима. Надамо се добром резултату, имамо добру енергију", рекао је Јоковић после предаје листе.

После повлачења из политике Ранка Кривокапића и Драгиње Вуксановић Станковић, а затим и Рашка Коњевића, листу Социјалдемоктратске партије предводиће градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић.

Права Црна Гора, Демохришћански покрет, Слободна Црна Гора, Демократска српска странка и Покрет за Пљевља излазе заједно на изборе и синоћ су предали листу Државној изборној комисији. 

Иначе, на ванредним парламентарним изборима који су заказани за 11. јун учествоваће укупно 17 партија, коалиција  и грађанских листа, које су до ноћас у поноћ, када је истекао рок, предале изборне листе.

Државној изборној комисији први је листу посланика предао Народни покрет "Правда за све", на чијем челу се налази бивши министар Владимир Лепосавић. Листе су затим предали и "Покрет за промене", Небојше Медојевића, као и Грађански покрет "Преокрет", чији је носилац листе Срђан Перић.

Што се тиче странака националних мањина, Бошњачка странка на изборе излази самостално. Носилац изборне листе "Јасно је! – Бошњачка странка – мр Ервин Ибрахимовић" је предсједник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић. Ибрахимовић је после предаје листе рекао да ће БС на изборима постићи најбољи резултат од оснивања, те да је јасно да нова влада неће моћи да се формира без БС.

И Хрватска грађанска иницијатива излази самостално, а њен носилац је Адријан Вуксановић.

Албанске странке излазе у две коалиције и то Албански форум, на чијем челу је Ник Ђељошај, и коалиција коју чине Форца, Демократска партија, Демократски савез Албанаца у Црној Гори и Листа за Тузи.

Први на листи ће бити Генци Ниманбегу, а други Фатмир Ђека.

 

 

image
VV inauguration
banner