Србија и Балкан

Из Приштине још једна оптужница у одсуству против Србина

Из Специјалног тужилаштва наводе да је поменутим радњама оптужени починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва"
Из Приштине још једна оптужница у одсуству против Србина© Зоран Шапоњић

Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло је данас пред Основним судом у Приштини оптужницу у одсуству против Г.П. за наводно кривично дело "силовање током рата на 'Косову'".

У саопштењу Специјално тужилаштво тврди да је Г.П., као припадник резервног састава полиције Србије, "у саизвршилаштву са другим лицима, супротно правилима међународног хуманитарног права, уз употребу физичког насиља и других нехуманих радњи, извршио сексуално насиље над цивилом албанске националности".

Из Специјалног тужилаштва наводе да је поменутим радњама оптужени починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" из члана 142. Кривичног закона Југославије, тренутно инкриминисано као злочин против човечности из члана 143. став 1. из става 1.7. КЗ-а. тзв. Косова.

"Тужилаштво је подигло другу оптужницу у одсуству за случајеве силовања током рата на Косову, након што су исцрпљени сви напори тужилаштва да обезбеди физичко присуство окривљеног у поступку”, закључује се у саопштењу тзв. Специјалног тужилаштва Косова.

image
VV inauguration
banner