Србија и Балкан

Шта НАТО увежбава на КиМ: Више од 25.000 војника учествоваће у "Браниоцу Европе", међу њима и Турци

У обуци ће учествовати људство и јединице из САД, Албаније, Северне Македоније, као и тимови из Хрватске и Турске
Шта НАТО увежбава на КиМ: Више од 25.000 војника учествоваће у "Браниоцу Европе", међу њима и Турци© Ferdi Limani

"Косово" ће по други пут бити домаћин међународне НАТО војне вежбе "Дефендер Јуроп 2023" која почиње 21. маја, а завршава се 2. јуна. У њој ће учествовати више од 1.300 војника са територије јужне српске покрајине.

"У питању је вежба широког спектра коју планира и спроводи војска Сједињених Држава за Европу и Африку. Више од 25.000 војника из земаља НАТО-а и земаља партнера искрцаће се у различите области за обуку како би демонстрирали борбене способности, оперативну спремност и побољшали међусобну координацију", објаснио је начелник Одељења за операције и обуку такозваних Косовских безбедносних снага, пуковник Ејуп Маћедонци у интервјуу за "Албанијан пост".

Током вежбе "Дефендер 23" биће ангажован велики број људства и јединица из САД, Албаније, Северне Македоније, као и тимови из Хрватске и Турске, док су на обуци одржаној 2021. године учестовале само јединице САД.

Јединице "Косова" искрцаће се, како наводи Маћедонци, у Албанији, Хрватској и Северној Македонији, док ће странци вежбати на полигонима у Бабају у Боки и на аеродрому Ђаковица.

Маћедонци, који је истовремено саветник за безбедност премијера и војни саветник министра одбране Арменда Мехаја, тврди да је вежба значајна "у даљој изградњи поверења" САД и партнерских земаља да је "Косово" способно да буде домаћин међународних војних активности.

Исто тако, важна је и "у потврђивању уверења да се КБС граде и развијају по стандардима НАТО-а као професионалне снаге спремне да допринесу безбедности и стабилности европског континента, уз САД и партнере".

Он "Албанијан посту" објашњава и да ће током обуке КБС унапређивати постојеће капацитете и да ће развијати нове могућности пешадијског борбеног поља.

"Тренутно се КБС налазе у другој фази транзиције, која укључује успостављање пешадијских јединица, борбене моћи и логистичке подршке, као и капацитета медицинске подршке. Трећа фаза ће подразумевати успостављање и изградњу способности ватрене подршке, што подразумева развој способности артиљерије, ваздушне подршке и борбене инжењерске подршке", објашњава Маћедонци како нелегално проглашена држава изграђује своје оружане снаге.

image
VV inauguration
banner