Србија и Балкан

"Мичи смеће с улице": Протести против абортуса широм Хрватске

Широм Хрватске одржани су протести под називом "Ход за живот" на којима се тражи забрана абортуса, а у Загребу је организован и контрапротест жена које подржавају абортус
"Мичи смеће с улице": Протести против абортуса широм Хрватске© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/ bg

У Загребу и још 11 градова одржан је протест, чије је циљ законска забрана абортуса у Хрватској.

Поворка се кретала центром Загреба до централног градског трга, одакле су се чули повици "ми Хрвати" и навијачке песме Марка Перковића Томпсона, препознатог по промоцији усташтва, преноси Танјуг.

Организаторка протеста Жељка Маркић рекла је за Индекс.хр је да је право на живот основно људско право, као и да га скуп за забрану абортуса не ограничава.

Поворку је међутим надомак уласка на главни загребачки трг дочекао скуп жена које су носиле транспаренте подршке абортусу у Хрватској.

Кад су се две скупине жена среле противнице абортуса су урлале:"Мичи смеће с улице", али су их припадници интервентне удаљили, пренели су хрватски медији.

Жене су селе на улицу, након чега их је полиција прво упозорила да је то прекршај, а затим их је померила. Поворка је наставила до парка Рибњак, где је протест "Ход за живот" у Загребу завршен.

image