Свет

Велики протест против абортуса у Мадриду

Недавно донет закон у Шпанији повећао доступност абортуса у тој земљи, укључујући и за малолетнице
Велики протест против абортуса у Мадридуwww.globallookpress.com © JesúS HellíN

Више хиљада људи окупило се данас на скупу против абортуса у центру Мадрида, неколико седмица након што је шпански парламент изгласао закон о проширењу приступа прекиду трудноће, који је у Шпанији легализован 2010. године.

Према подацима локалних власти, 23.000 људи окупило се на протесту против закона о абортусу и "културе смрти", како га је најавио организатор скупа - платформа "Да животу", преноси шпански јавни сервис РТВЕ.

Током шетње од улице Серано до трга Сибелес, уз звуке песме британске групе Колдплеј "Вива ла вида" и шпанских поп-рок група, демонстранти су носили транспаренте са фотографијама људских фетуса и слоганима "Слушај откуцаје срца, кажем ти да сам жив", "Глас срца" или "Ниједна мајка не жали што то јесте".

Шпански посланици су 16. фебруара изгласали закон којим се повећава доступност абортуса у јавним болницама где се изврши мање од 15 одсто свих прекида трудноће у Шпанији, доминантно католичкој земљи у којој се лекари често позивају на приговор савести одбијајући да ураде абортус, наводи Фигаро.

Новим законом, између осталог, малолетнице од навршених 16 година могу да се подвргну абортусу без дозволе родитеља, чиме се поништава обавеза коју је донела конзервативна влада 2015.

Тај закон је и јединствен у Европи по томе што уводи "менструално боловање" за жене које имају болан менструални циклус.

Абортус је у Шпанији декриминализован 1985, а легализован 2010. године.

image
VV inauguration
banner