Србија и Балкан

Грујичић о спорној сеанси у ОШ "Рибникар": Музикотерапија је признати метод лечења

Јавност је узнемирена након што је отац једне од убијених ученица у школи у Београду обзнанио како је докторка која се бави музикотерапијом одржала сеансу са децом из одељења које је доживело трагедију
Грујичић о спорној сеанси у ОШ "Рибникар": Музикотерапија је признати метод лечења© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Министарка здравља Даница Грујичић реаговала је данас поводом спорне музикотерапије која је одржана у ОШ "Владислав Рибникар" појаснивши како је дошло до тога да докторка Ранка Радуловић која се бави том врстом терапије буде послата у споменуту школу.

Како је навела, Министарство здравља се већ првог дана након трагедије обратило Институту за ментално здравље који је одговорио тиме што су исти дан после подне отворили телефонске линије за подршку деци и наставницима.

"О томе су одлучивали директорка школе Милица Пејић и професор Милица Латас, послали смо клиничке психологе, докторе наука, примаријусе, сви су се одазвали", рекла је Грујичић на седници Скупштине.

Грујичић каже да су послати стручњаци који се баве проблематиком, те да нико од њих није аматер, већ се ради од професионалцима, који су доказани у области психологије.

На питање да ли је деци потребна музикотерапија и да ли је она била потребна деци или не, о томе ће, како је рекла, одлучити спољошањи стручни надзор Клинике за психијатрију. Наводи и да је музикотерапија признати метод лечења.

"Музикотерапија је признати третман лечења и у здравственом фонду се води под шифром 96104-00. И регистрована је не само код нас већ и у свету. Деци су се обратили они који умеју да раде са њима", каже Грујичић.

Додаје да се догађај збио 5. маја када су поједини ученици први пут ушли у школу након трагедије, да спорна докторка није видела родитеље, те да су ђаци ушли сами држећи се за руке и да су били потрешени.

"Докторка  је предложила да деца са наставницима уђу и обаве групну сеансу. Деца су желела да разговарају шта се десило, како је то изгледало, неки су имали кривицу преживелих, група им је пружила подршку и они су заједнички схватили да не треба да се осећају кривим што су живи", појаснила је Грујичић ситуацију.

Једна ученица је споменула песму коју су слушали на екскурзији, а коју је певао и убијени дечак.

"Колегиница је проценила да треба сви да чују ту песму, није то било певање него је пуштена музика са телефона. Деца су се после одређеног периода разишла", рекла је Грујичић.

Како је напоменула, сви различито реагују, те је зато важно да се сви разговори деце и родитеља  одвијају у здравственим установама.

Подсетила је да је Министарство здравља издало шест препорука које би требало поштовати и позвала медије да не пишу о дечаку К.К. и младићу У.Б. који су извршили масовна убиства.

"Молим све телевизије, позовите оне који се разумеју у ову материју, нека дају своје мишљење, пустите да дечји психолози кажу који је узрок био да тринаестогодишње дете направи овакав злочин и трагедију", поручила је министарка.

image