Србија и Балкан

"Родитељима нелеченог дечака": Мајка убијене девојчице у "Рибникару" написала отворено писмо

Мајка једне од убијених девојчица у трагедији у ОШ "Владислав Рибникар" написала је отворено писмо обраћајући се родитељима дечака К.К. који је усмртио осам ученика и чувара школе
"Родитељима нелеченог дечака": Мајка убијене девојчице у "Рибникару" написала отворено писмо© TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Прошло је 20 дана од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, када је ученик седмог разреда у школу дошао са два пиштоља и четири Молотовљева коктела. Он је са врата пуцао у школског чувара, а потом у девојчице које су дежурале у ходнику.

Након тога је ушао у свој разред где је пуцао на наставницу историје и своје школске другове. Пуцњава је трајала свега неколико минута, а за то време је К.К. убио осморо ученика и чувара школе.

Истрага је показала да је ученик имао план који је смишљао месец дана и списак особа које је хтео да убије, а многа друга питања још нису решена. Јавност тражи одговор на питање ко је начинио пропуст који је довео до незапамћене трагедије у Србији, али и на целом Балкану.

Мајка једне од убијене ученице Нина Боровић Кобиљски обратила се јавно родитељима ученика К.К. под насловом "Родитељима нелеченог дечака".

Она је у јавној објави на Фејсбуку написала писмо родитељима у којем је навела да је у питању било изузетно одељење 7/2 састављено од одличних ђака.

Подсетила је како су заједно ишли на језички кампу у Француску и да су родитељи гледали снимке како заједно певају поред камина, играју карте и смеју се у собама до касно у ноћ.

Додаје да су родитељи пуни захвалности звали разредног старешину да му захвале што је К.К. лепо прихваћен у новом одељењу у које је тражио да буде пребачен.

"Било им је прелепо, али им је истовремено било чудно зашто једно дете свих 7 дана спава склупчано на фотељи, уместо у кревету, иако му је на располагању цела двокреветна соба? Да ли знате да је том детету била неопходна помоћ и вас родитеља и стручних лица", питала је мајка.

Додаје и питања која ће доживотно морити родитеље који су изгубили децу: зашто му нисте помогли.

"Зашто сте га обучавали у стрељани и код њега развијали и гајили тако језиве вештине пуцања и убијања, док смо ми нашу децу водили на часове уметности и спорта", упитала је она.

Мајка напомиње да јавно мњење тражи смисао, разлог да се овакав злочин образложи и схвати како је до њега дошло, те да је потребно да родитељи К.К. постану свесни своје улоге у трагедији.

"Извињавам се, десило се на најпогубнији могући начин али од стране вашег детета према нашој деци. Да ли сте свесни чињенице да преживели и рањени добијају животне претње из целог света јер ће 'неко завршити оно што је започето', у болесном убеђењу о задовољењу правде за 'малтретираног' дечака", напомиње она.

Према њеним речима, деца из одељења су наивно прихватила новог ученика, пружила му руку пријатељства и напомиње да није у питању само лична трагедија, него колективна, јер су страдала изузетна деца која су била на правом путу да постану сјајни људи.

"Све друго је било на вама, који сте за њега одговорни и стручним службама, које су морале да задрже објективност онда када наступи родитељска слабост. Знате, 21. век је нажалост век без срама....не би требало да је у овом веку била срамота потражити сву стручну расположиву помоћ данашњице", каже Кобиљски.

На крају поручује: "И даље се молимо за спасење ваших душа, али без признања, нема ни покајања".

Подсетимо, Прво основно јавно тужилаштво у Београду је по службеној дужности формирало предмет у вези са догађајем у ОШ "Владимир Рибникар" како би се утврдило да ли се у радњама М.К. – мајке малолетног К.К. стичу елементи кривичног дела Запуштање и злостављање малолетног лица из чл. 193 Кривичног законика.

image