Србија и Балкан

Психијатар Ранка Радуловић огласила се о примедбама на њен рад у школи "Владислав Рибникар"

У саопштењу се наводи да је, "као психијатар и професионални музикотерапеут, проценила да ће за групу бити корисно, ако ученици групе поново чују омиљену песму, везану за срећно сећање на мртвог пријатеља и ђака"
Психијатар Ранка Радуловић огласила се о примедбама на њен рад у школи "Владислав Рибникар"© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

На захтев руководиоца Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС), Ранка Радуловић, специјалиста психијатрије те клинике, дала је писану изјаву о дешавањима у школи "Владислав Рибникар" непосредно после трагедије, након што је Министарство здравља раније саопштило да је поводом примедби на њен рад наложило ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију УКЦС.

"У школу Владислав Рибникар у Београду сам хитно послата у петак 05.05.2023. са свог радног места на Клиници за психијатрију УКЦС, по налогу директора, а по захтеву Министарства здравља, заједно са групом искусних колега, у циљу пружања прве психијатријске помоћи, деци, родитељима и наставницима.
Добила сам конкретан задатак да у 13.00 будем присутна на наставничком већу. Том приликом сам одговарала на стручна питања запослених, од којих су неки имали потребу да говоре о својим осећањима", наводи Радуловић у изјави коју је медијима проследила Клиника за психијатрију УКЦС.

Тада је, како је навела, договорено да након састанка наставничког већа, направи групу са запосленима који имају потребу да додатно разговарају са њом.

"У 15 сати на ходнику видим групу запослених и деце који се држе једни за друге и гласно плачу, а у стању велике потресености. Ученици су дошли у школу по своје ствари, први пут након масовног убиства. Пошто су били у видно узбуђеном стању и расплакани, а испред школе је била гомила људи и новинара, помислила сам да постоји могућност да их сликају и да буду злоупотребљени од стране медија. Из потребе да их заштитим, позвала сам их да не стоје на ходнику, него да дођу на планирану групу са присутним наставницима, што су сви прихватили. Њихове родитеље нисам видела у близини", наводи Радуловић.

Додаје да је на на почетку групног састанка сазнала да је то део ученика 7-2, али је, како каже, било и ученика и из других разреда.

"На групи су од наставног особља учествовали психолог школе, наставник географије, разредна 7-2 и опсервер, млађа колегиница са Клинике за психијатрију, која је била ђак те школе. Циљ састанка је био да се ученици и наставници смире. Учесници су имали потребу да реконструишу догађај и међусобно поделе осећања. Ученици који су имали осећање кривице 'преживелих' су то вербализовали и добили су моју и групну подршку. Током састанка са ученицима и наставницима је поменута заједничка песма са екскурзије, народног жанра, а у вези са сећањем на покојног ученика А.Ч. који је ту песму током екскурзије певао, заједно са њима. Пошто нисам знала ту песму, тражила сам да ми је пусте са свог телефона", додаје докторка.

Наводи да је, "као психијатар и професионални музикотерапеут, проценила да ће за групу бити корисно, ако ученици групе поново чују омиљену песму, везану за срећно сећање на мртвог пријатеља и ђака, да ће то допринети кохезији групе, помоћи процес жаловања, као и да ће смиренији изаћи из школе".

"Група је успешно завршена јер су сви учесници показивали нормалне реакције жаловања, које су се разликовале у степену испољавања. После групе сам, истог дана, према договору направљеном за време наставничког већа, наставила да помажем групи, у којој су били наставници, представници Министарства просвете и председник Савета родитеља. Све што сам урадила за школу В. Рибникар, људе повезане са њом и за струку, пацијенте и грађанство током 32 године радног стажа је било у најбољој намери и стручно утемељено", поручила је у изјави за медије прим. др сци мед. Ранка Радуловић.

Истовремено је данас из Клинике за психијатрију УКЦС саопштено да је на захтев Министарства здравља, та клиника убрзо након трагичног догађаја у ОШ "Владислав Рибникар", делегирала искусне стручњаке, специјалисте психијатрије и специјалисте медицинске психологије са вишедеценијским искуством у раду у психијатрији, као подршку тиму који је радио са децом, наставницима и родитељима у тој школи.

Стручњаци су у раду применили одговарајуће методе у психијатријско-психолошкој подршци и раду са траумом свима којима је то било потребно. Лекари су ангажовани на волонтерској бази као одговор на молбу стручних сарадника, наставника и родитеља из школе, додају из Клинике за психијатрију УКЦС.

Министарство здравља саопштило је раније да је поводом примедби родитеља девојчице настрадале у трагедији 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" на рад Ранке Радуловић током пружања психолошке подршке ученицима, наложило ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију УКЦС.

Отац једне од убијених девојчица изјавио је у недељу, у емисији "Утисак недеље", да је докторка Радуловић непосредно након масовног убиства у школи, када је страдало деветоро деце и радник обезбеђења, а рањена наставница и петоро деце, увела ученике у кабинет где им је пуштала народну музику и сугерисала им, како тврди, "да се повежу са духовима и душама погинулих пријатеља".

image