Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Одређени медији по први пут бране једног државног функционера

Неки људи су, ипак, изрекли бруталне неистине и клевете на рачун Цркве, патријарха и епископа, поручио је српски патријарх и позвао грађане на Спасовданску литију у четвртак
Патријарх Порфирије: Одређени медији по први пут бране једног државног функционера© СПЦ

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије објавио је, како је наведено, "посебну изјаву" због "бруталних неистина и клевета на рачун Цркве, Патријарха и епископа".

Патријархову изјаву преносимо у целости:

"Ми се ослањамо на Христа, стога – када клевећу нас лично, немамо никаквог разлога да се бранимо или да одговарамо на лажи и клевете. Међутим, када државни функционер каже да Црква, која је кроз сву историју нашем народу била утеха и носилац смисла, доприноси насиљу над женама и да не сме да има став о питањима од животног интереса и духовног здравља народа, као пастири Цркве обавезни смо да дамо појашњење и да укажемо на манипулацију и замену теза.

"Живимо у конфузном времену у којем није најважније да ли је изговорена реч тачна и истинита, него да ли је горка и оштра или је слатка и умилна.

"Стога смо, ради верног народа и јавности, били обавезни да кажемо шта је истина, а шта манипулација и неистина. Нама је, међутим, занимљив феномен да је критика упућена једној конкретној особи изазвала одређене медије и појединце да по први пут бране конкретног државног функционера. То се никада до сада није десило да они који се увек и по правилу међусобно оптужују и нападају, сада једни друге бране.

"Ако су својим инсинуацијама и заменама теза успели икога да збуне, сви треба да знају да црква, почевши од Пресвете Богородице, сваку жену – мајку, сестру, кћерку, колегиницу на послу, комшиницу, случајну пролазницу, види као најузвишенији и најсветији Божји дар људском роду.

"Црква, дакле, сваку врсту насиља сматра највећим грехом. Никог не одбацује, за све се моли, без обзира како се ко према Цркви и њеним верницима односи, имајући на уму речи Светог Вукашина Јасеновачког: 'Само ти, дијете, ради свој посао', јер добро зна да ће нас Бог питати само шта ми чинимо другима, а не шта они чине нама", навео је патријарх српски у својој изјави.

Он је позвао све грађане на литију у четвртак увече.

"Сви заједно, ходајући са Светим Николајем Српским, молићемо се Спаситељу ради освећења улица и тргова, ради исцељења душа и тела, за мир у нама и међу нама, за нашу пострадалу децу и за сву децу. Бог мира и љубави нека дарује мир свим нашим људима. Христос васкрсе!", подвукао је поглавар СПЦ.

image