Србија и Балкан

Гренел: Не треба награђивати Куртија, Американци погрешили што су дијалог препустили Европљанима

Бивши специјални изасланик САД за дијалог је, на питање да ли Приштина може да се натера да спроведе обавезе из споразума, рекао да не мисли да неко може да се натера да нешто уради
Гренел: Не треба награђивати Куртија, Американци погрешили што су дијалог препустили Европљанима© Justin Sullivan

Бивши специјални изасланик САД за дијалог Ричард Гренел изјавио је да је у дијалогу Београда и Приштине важно да се примене постигнути споразуми, уз фокус на формирање Заједнице српских општина.

Он је у интервуу за Танјуг поручио да премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не треба награђивати јер одбија да примени те споразуме.

"Заједница (српских општина) је договарана више пута и одавно. И то би требало да буде фокус. Требало би да примењујемо раније постигнуте споразуме. А то да Курти одбацује постигнуте споразуме јер му се не свиђају, није добро за народ Косова, није добро за Албанце, није добро за Србе", рекао је Гренел.

Гренел је, на питање да ли Приштина може да се натера да спроведе обавезе из споразума, рекао да не мисли да неко може да се натера да нешто уради.

"Ако немају политичку вољу да то ураде, онда једноставно неће бити урађено. И то је тужно стање ствари и није од помоћи људима на Косову", констатовао је он.

На питање да прокоментарише то што је председник Србије Александар Вучић рекао да би амерички представници требало да поново прочитају Бриселски споразум где јасно пише на који начин би ЗСО требало да се формира, а поводом изјаве Габријела Ескобара да би Приштина требало да да своју верзију статута, као и недавна излагања у Сенату и писање "Њујорк тајмса", Гренел је рекао да је важно да се не преговара поново, о већ постигнутим споразумима, већ да се они примењују.

Он је оценио да је опасно да Европљани или, како је навео, у овом случају, Американци говоре о томе да треба да се преиспитује или поново преговара о ономе што је раније договорено.

"Не верујем да би требало да наградимо Аљбина Куртија јер не жели да примени претходне споразуме", нагласио је Гренел.

На констатацију да међународна заједница чини све више уступака Приштини, иако она не испуњава своје обавезе и питање да ли очекује да онда направи неке уступке Београду, Гренел је рекао да не треба никоме чинити уступке уколико се не поштују раније постигнути споразуми.

"То је једна од ствари које сам урадио, да се надовезујем на претходне споразуме, да захтевам да, како бисмо напредовали, применимо постигнуте споразуме и гледамо да радимо на економском развоју", поручио је Гренел.

Он је оценио да се Европљани и други концентришу на међусобно признавање, а да остављају по страни "важан посао" отварања радних места и економског развоја.

"Имати политичке дискусије, а не давати људима наду, посао, будућност, сигурно неће функционисати", поручио је Гренел.

Према његовом мишљењу, за дијалог је потребно америчко вођство јер се, како је навео, када нема лидерства САД, "не дешава много у свету".

У том контексту рекао је да су САД покушале да препусте Европљанима да преузму контролу над дијалогом, али да у том процесу има "много приче, а нема много акције".

"Европљани су ме много критиковали јер сам рекао да би Американци требало да имају више надлежности, али бих замолио људе да погледају чињенице. Да ли је више урађено у дијалогу између Косова и Србије када су САД преузеле водећу улогу или је више урађено када су Европљани били главни? Мислим да сви знају одговор на то", рекао је Гренел.

Он сматра и да је много више урађено у дијалогу док је бивши председник привремених приштинских институција Хашим Тачи водио преговоре у име Приштине и оценио да је "крајње време" да га специјални суд у Хагу ослободи.

"Потребно нам је да обе стране имају партнере, људе којима се верује, који гледају ка будућности, а не покушавају да поново испреговарају споразуме. И свакако нам није потребно да званичници Стејт департмента из Вашингтона, да амерички званичници награђују људе који се опиру и не примењују раније постигнуте споразуме", рекао је Гренел.

Гренел је, у интервјуу датом у Београду, где је, у Центру за студије САД Факултета политичких наука, одржао предавање о изборима у САД 2024. године и тренутном стању у српско-америчким односима, нагласио да воли да долази у Србију и ради са српским народом и истакао да се додатно развија сарадња између САД и Србије.

"Док сам радио за (америчку) владу, заиста смо радили на неким већим питањима. Сада када сам у приватном сектору, тражимо прилике за улагања на Балкану и у Србији", рекао је Гренел.

Истакао је да је он усредсређен, као и да је раније био, на отварање радних места и економски развој.

"Важно ми је да видим раст породица и људи овог региона. А да би породице остале у Србији, треба да дају посао младима. Волели бисмо да они остану у овом региону, да се не селе у Немачку или Мађарску, већ да заиста развијају добар живот овде кроз добре послове", навео је Гренел.

image