Србија и Балкан

Србија распоређује војску у правцу административне линије са КиМ

Председник Александар Вучић раније је наложио подизање борбене готовости Војске Србије и наредио хитан покрет у правцу административне линије са КиМ
Србија распоређује војску у правцу административне линије са КиМ© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Дан након што су специјалне полицијске снаге такозваног Косова силом, уз употребу сузавца и шок бомби заузеле зграде већински српских општина, на Косову и Метохији је било напето, а у центрима градова на северу било је много оклопних борбених возила косовске полиције, као и припадници Еулекса-а и Кфора-а.

Одржана је седница Савета за националну безбедност Србије на којој се одлучено да оружане снаге Србије остају до даљег у највишем степену борбене готовости због "бруталне примене силе од стране Аљбина Куртија и његових снага према српском народу на Косову и Метохији". 

Министар одбране Србије Милош Вучевић, навео је да је у току распоређивање српске војске у правцу административне линије.

"Не играју нам се никакве ратне игре, али црвене линије Србије се знају. Распоређивање јединца је у складу са актуелном ситуацијом, и остаће на положајима до даљњег", потврдио је Вучевић.

Док се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи правда како је такозвана косовска полиција реаговала "против криминалних структура", полицијски инспекторат такозваног Косова формирао је тим који би требало да изврши процену поступања полиције током јучерашњих упада у општинске зграде у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу.

На поновну демонстрацију силе такозваних косовских снага над српским становништвом, НАТО реаговао позвавши приштинске институције да одмах деескалирају ситуацију на северу Косова и Метохије, док је амбасада Русије позвала Приштину да одмах обустави самовољу због које су већ повређени цивили.

"Подржавамо став руководства Србије о непостојању алтернативе преговарачком процесу у циљу проналажења решења за сва отворена питања у решавању косовског проблема", поручили су из амбасаде уз подсећање да чврст основ за то ствара међународно право, укључујући Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

Дипломата Зоран Миливојевић минуле догађаје оценио је као "најопаснију фазу на Косову и Метохији", као кључну ствар истичући изостанак реакције међународних фактора - Унмика и Кфора који не поштују своје мандате.

  • 27. мај 2023 • 21:09

    21:09

    Линта: Приштина у континуитету спроводи терор над српским народом на КиМ

    Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је вечерас да ''албански режим у Приштини у континуитету спроводи терор над српским народом на Косову и Метохији''.

    ''Последња у низу једностраних и антисрпских акција Приштине јесте јучерашње насилно заузимање зграда општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Тешко наоружане специјалне јединице косовске полиције су употребиле физичку силу, сузавац и шок бомбе према грађанима који су мирно протестовали због намере да нелегитимни и нелегални албански градоначелници уђу у општинске зграде да би започели свој мандат'', подсећа Линта у саопштењу.

    Линта подржава захтев Српске листе да руководство Србије прекине дијалог о нормализацији односа са Приштином све док Куртијев режим не повуче све специјалне полицијске РОСУ снаге са севера КиМ и повуче све своје органе и напусти општинске зграде у Лепосавићу, Звечану и Зубин Потоку.

    Кључну одговорност да Куртијев режим испуни наведене захтеве имају САД и Европска унија, оценио је Линта

  • 19:27

    Формирана комисија за процену поступања полиције током акције на северу

    Полицијски инспекторат такозваног Косова је у координацији са Министарством унутрашњих послова у Приштини формирао заједнички тим који би требало да изврши процену поступања полиције током јучерашњих упада у општинске зграде у Зубином Потоку, Звечану и Лепосваићу.

    "Сврха такве одлуке је да се осигура да Косовска полиција обавља своје дужности у складу са уставним и законским стандардима и овлашћењима, у циљу стварање безбедног окружења за грађане без разлике. Такође, тај тим намерава да утврди да ли је током ове акције дошло до прекорачења полицијских овлашћења", додаје се.

    У зависности од резултата истраге, поступиће се у складу са законом, а у координацији са полицијом и тужилаштвом, закључује се у саопштењу.

  • 19:25

    Курти телефоном разговарао са Стјуартом Пичом

    Приштински премијер Аљбин Курти, разговарао је телефоном са британским изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом, саопштио је Курти на свом Твитер налогу.
    Тема разговора су били јучерашњи догађаји на северу Косова и Метохије.
    Курти је написао да ће са савезницима радити на спровођењу Основног споразума са Београдом.

    "Разговарао сам са лордом Стјуартом Пичом у вези са најновијим дешавањима. Нагласио сам да је једини циљ наше владе да омогући приступ канцеларијама за изабране градоначелнике општина и изражавам своју посвећеност да радим са Уједињеним Краљевством и савезницима, земљама Квинте, на хитној имплементацији Основног споразума", написао је Курти.

    Курти се данас срео и са Специјалним изаслаником Немачке за Западни Балкан Емануелом Сарацином.
    Сарацин је осудио јучерашњи упад Косовске полиције у зграде општина са српском већином на северу Косова и Метохије.

  • 18:07

    Петковић: Срби се надају да ће "мали Хитлер" Курти бити обуздан

    Куртијев терор над Србима последица је нечињења међународне заједнице
    Брутални терор и огољено насиље Аљбина Куртија које је јуче у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доживео српски народ на северу Косова и Метохије директна је последица нечињења и лицемерја међународне заједнице која је само током јучерашњег дана дала више уверавања да такав сценарио неће дозволити, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 17:24

    Османи: Полиција реаговала против криминалних структура

    После састанка са специјалним изаслаником Немачке за дијалог Емануела Сарацина, који је изненада посетио Косово и Метохију, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи саопштила је да се на састанку разговарало о најновијим дешавањима на северу.

    Османи је поновила да је уложено много напора како би се након оставки српских градоначелника ситуација побољшала и да се у том циљу предузимају наводни демократски и правни процеси.

    Она је поновила да је полиција такозваног Косова реаговала против, како је рекла, криминалних структура.

    "Криминалне акције на северу, оркестриране од стране нелегалних структура које подржава Београд, имају за циљ да онемогуће нове градоначелнике општина на северу земље да обављају своје дужности по закону и уставу и инструментализују локално српско становништво, како би се створио институционални вакуум, општа клима страха и неизвесности", каже се у саопштењу.

    Османи је истакла важност подршке међународних савезника и сталне координације са њима у, како је саопштено, напорима за трајни мир, сигурност и стабилност.

    "Османи је поновила да је деловање косовске полиције према Вучићевим нелегалним структурама и криминалним групама легитимно, да је то испуњавање њених уставних дужности у одбрани свих грађана, без разлике", закључује се у саопштењу приштинског председништва.

    Специјални изасланик Немачке за западни Балкан је данас у јужном делу Косовске Митровице одржао конференцију за медије, на којој је коментаришући најновију кризу на северу Косова и Метохије рекао да не подржава глупе одлуке.

    Јутрос је Емануел Сарацин на свом Твитер налогу написао да осуђује насилни упад припадника Косовске полиције у зграде општина са српском већином и да ће о томе данас разговарати са командантом КФОР-а, шефом Еулекса, приштинским званичницима, али и представницима Срба са севера наше јужне покрајине.

  • 15:37

    Сарацин: Јучерашњи дан лош за КиМ и цео Западни Балкан

    Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин оценио је данас на конференцији за новинаре у јужном делу Косовске Митровице да је јучерашњи дан био лош за "Косово" и цео Западни Балкан и поручио да међународна заједница неће дозволити да, како је рекао, шансе из Охрида буду скрајнуте због "глупих одлука".

    Сарацин је објаснио да је јуче спонтано решио да дође на Косово и Метохију због тога што је веома забринут због развоја ситуације.

    "Убеђен сам да је јуче био лош дан за Косово и за цео регион Западног Балкана", рекао је он.

    Према његовим речима, споразум постигнут у Охриду од 18. марта у оквиру дијалога Београда и Приштине је велика шанса за позитивне вести и "позитивно кретање целог региона, Косова и Србије, према Европској унији".

    "Ја разумем да су за многе људе на Косову изјаве које долазе из Београда последњих недеља и месеци о Охридском споразума тешке за разумевање и чак тешке за прихватити. Али, сваки политичар у овој држави и у региону има своје одговорности због својих одлука и акција. Ако сматрате да неко нешто поништава, то није изговор да и ви исто радите", рекао је Сарацин.

  • 15:13

    Вучевић: У току је распоређивање јединица Војске Србије у правцу административне линије

    Минисар одбране Србије и нови председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да је ситуација на КиМ "веома тешка и драматична", преносе "Новости".

    "Као Србин апсолутно разумем поруку Српске листе и свих грађана српске националности на КиМ. Државни органи ће у кратком року размотрити поруку Српске листе", рекао је Вучевић.

    Како је додао, у току је распоређивање јединица Војске Србије у правцу административне линије, и очекује се да ће у наредним сатима бити на положајима.

    "Не играју нам се никакве ратне игре, али црвене линије Србије се знају. Распоређивање јединца је управо у току, у складу са актуелном ситуацијом, и остаће на положајима до даљњег", потврдио је Вучевић.

  • 13:29

    Захарова о ситуацији на КиМ: Поступци Приштине против Срба приближавају ситуацију "врућој фази"

    Руска Федерација осуђује провокативне антисрпске акције Приштине које ситуацију приближавају врућој фази и угрожавају безбедност Балкана, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

    "Са забринутошћу пратимо следеће заоштравање ситуације на Косову и Метохији, где се настављају прогони и насиље које организују косовски Албанци над староседелачким српским становништвом. Најоштрије осуђујемо провокативне кораке Приштине, који су ситуацију довели близу вруће фазе и директно угрожавају безбедност читавог региона Балкана", казала је Захарова.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 13:04

    Миливојевић: Ово је најопаснија фаза на Косову и Метохији

    Зоран Миливојевић, некадашњи дипломата, каже да је очекивао је да ће се догодити оно што се јуче догодило на на северу КиМ.

    "У задњих годину дана толерише се једна власт која производи мере и акције да доведе до оваквог стања, да потврди косовску државност на начин који није политички, који није у складу са међународним правом, ни са правом уопште, тако да то за мене није изненађење", рекао је Миливојевић

    Ово је, каже, континуитет политике Аљбина Куртија коју промовише од првог дана од када је дошао на власт.

    Према његовим речима, кључан је изостанак реакције међународних фактора - Унмика и Кфора који не поштују мандат.

    "Мислим да је ово најопаснија фаза у коју смо ушли када је реч о КиМ зато што препозанјем то нечињење, а то нечињење производи последицу да се мења фактичко стање, а промена фактичког стања иде у правцу онога што Курти жели на крају", каже Миливојевић.

  • 13:02

    Дачић: У приправности смо, заштитићемо наш народ

    Генерални секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић рекао је да је Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости, не јер се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије.

    "Ми ћемо свакако заштитити наш народ, надамо се да до тога (потребе за интервенцијом војске) неће доћи", рекао је Дачић за РТС.

    Дачић је рекао да је ово можда једна од најопаснијих ситуација.

    "Они ударају у оно што је основа опстанка српског народа на северу КиМ, а то је локална власт коју морамо да држимо. Није ту мешовито становништво, па да кажете да има ту Албанаца. Тринаест Срба је гласало на тзв. изборима. Сада имате неке нове одборнике и председнике општина или градоначелнике, а од старта смо говорили да тај потез може огромне сукобе да изазове и упозоравали смо међународну заједницу", рекао је Дачић.

    Како је истакао, међународна заједница је Београд убеђивао у супротно.

    "Када се овако нешто деси, кажу да нису могли ништа друго, он је луд, он је скстремиста и то је нова реалност коју нико не поправља него кажу 'идемо даље'", рекао је Дачић.

    Сматра да само захваљујући разборитости Срба није дошло до већих инцидената и да сада Срби чекају да међународна заједница испуни свој део посла – а то је да се елиминишу негативни ефекти оваквих акција.

image