Србија и Балкан

Специјалци ушли у Звечан, Зубин Поток и Лепосавић; Ситуација мирна, САД и ЕУ жале због "тензија"

Десетак људи примљено је у КБЦ у Северној Митровици са повредама од шок-бомби

Припадници полиције тзв. Косова окружили су данас пре подне зграде општина Зубин Поток, Звечан и Лепосавић на северу Косова и Метохије, након чега су се огласиле сирене за узбуну. Сирене за узбуну огласиле су се у Лепосавићу, Звечану и Северној Митровици.

Вучић: Вечерас седница савета за Националну безбедност

Председник Александар Вучић изјавио је на скупу "Србија наде" у Београду да бити одржана седница Савета за националну безбедност.

"Као да су намерно чекали, да људи са севера КиМ дођу у Београд, па да нападну општинске зграде. И на све то ћутали су представници Квинте, а сада то осуђују, када су Албанци завршили. Нисмо имали тежу кризу. Чим се заврши овај скуп, имаћемо седницу Савета за националну безбедност, а плашим се много тога лошег", рекао је председник.

Роде: Сви да се уздрже од ескалације

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде поручио је вечерас да је у потпуности сагласан са америчким колегом Џефријем Ховенијером, који је осудио акцију косовских власти на северу КиМ и позвао на хитан прекид "насилних мера".

Роде је на Твитеру навео да Немачка позива "све да се уздрже од ескалације" и апеловао на косовске власти да блиско сарађују са КФОР-ом и Еулексом.

"У потпуности сам сагласан", навео је Роде на Твитеру и поделио објаву Ховенијера на Твитеру, који се огласио још док је била у току акција косовских власти на северу КиМ, преноси Танјуг.

"САД осуђују акцију косовских власти, која је у току, да приступе општинским зградама на северу Косова. Данашње насилне мере морају се одмах прекинути'', поручио је Ховенијер.

Вархељи осудио нападе на мисију Еулекса

Комесар Европске уније за проширење Оливер Вархељи осудио је нападе на мисију Еулекса на Косову и Метохији.

"Жалимо због напада на патроле цивилне мисије Европске уније на Косову, Еулекс", написао је Вархељи на Твитеру и поделио објаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена који је раније осудио акције владе Косова.

Градоначелник Звечана напустио зграду Општине

Градоначелник Звечана Иљир Пеци напустио је зграду општине, уз велику пратњу тзв. косовске полиције, јавља дописник Тањуга.

Пеци се током одласка није обрато медијима.

Скинули српску заставу у Зубином Потоку

На друштвеним мрежама појавио се снимак како је Зубином Потоку скинута српска застава у присуству полиције и стављена је застава "Косова".

Рама: Акције на северу ''опасне и непотребне''

Премијер Албаније Еди Рама данас је критиковао акције косовске полиције на северу КиМ, назвавши их ''опасним и непотребним''.

Он је изразио забринутост због ''негативних последица на процес дијалога између Косова и Србије''.

Стано осудио сукобе

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да Европска унија најоштрије осуђује данашње сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на северу КиМ и поручио да сви морају да предузму акције како би одмах деескалирали ситуацију.

"Европска унија снажно осуђује сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на северу Косова, инициране покушајем новоизабраних градоначелника да уђу у зграде општина. Жалимо и због напада на патроле цивилне мисије ЕУ на Косову, Еулекс. Еулексу мора бити дозвољено да мирно спроводи свој мандат", рекао је Стано новинарима у Бриселу, преноси Танјуг.

Он је додао да ЕУ неће прихватити даље једностране или провокативне акције, те да очување мира и безбедности на терену треба да буде приоритет.

Блинкен позвао Куртија да се фокусира на дијалог

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одмах заустави насилне акције на северу и да се поново фокусира на дијалог који води Европска унија.
Блинкен је у објави на Твитеру навео да САД оштро осуђују акције тзв. Владе Косова.

"Оштро осуђујемо акције Владе Косова које ескалирају тензије на северу и повећавају нестабилност. Позивамо косовског премијера Аљбина Куртија да одмах заустави ове насилне мере и поново се фокусира на дијалог који води ЕУ", навео је Блинкен.

ЕУ осуђује хаос на северу Косова и Метохије

Европска унија најоштрије осуђује сукобе косовске полиције и демонстраната на северу Косова, инициране покушајем новоизабраних градоначелника да уђу у зграде општина, саопштио је портпарол Европске спољнополитичке службе.

"Снажно жалимо због напада на патроле цивилне мисије ЕУ на Косову, Еулекс. Еулексу мора бити дозвољено да мирно спроводи свој мандат. Сви морају да предузму акције како би смањили напету ситуацију и одмах вратили смиреност. ЕУ неће приһватити даље једностране или провокативне акције. Очување мира и безбедности на терену треба да буде приоритет", каже се у саопштењу.

Такође је наведено да ЕУ доследно истиче, да недавни ванредни избори на северу Косова не нуде дугорочно политичко решење за општине у којима су одржани.

"Такво решење се може наћи само кроз истински дијалог између свиһ кључних актера, који укључују Косово, Србију и заједницу косовских Срба – уз помоћ ЕУ", поручује се у саопштењу.

Огласио се и министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изнео је тврдњу да је тзв. косовска полиција данас показала професионализам у суочавању са, како је рекао, "организованим криминалним групама" које су ометале нове градоначелнике да уђу у општинске зграде на северу КиМ.

Он је у објави на Фејсбуку честитао полицији на данашњој акцији и додао да је у њој лакше повређено пет припадника полиције, који се осећају добро и на дужности су, преноси Танјуг.

Хил осудио данашња дешавања на северу КиМ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил такође је данас поручио да САД осуђују данашњу акцију косовских власти у општинама на северу.

Тренутна ситуација на северу КиМ је, како преноси Косово онлајн, мирна, али напета.

Хил је на Твитеру ретвитовао објаву амбасадора САД на "Косову" Џефрија Ховенијера у којем је наведено да САД осуђују акцију власти "Косова".

Како јавља наш репортер на магистралном путу Лепосавић-Косовска Митровица на више места покривен је јаким патролама тзв. косовске полиције.

Патроле су и код Ибарске Слатине, као и у близини Бистричког моста.

На путу су и патроле КФОР-а.

Курти: На питања о ситуацији на северу одговараћу у Приштини

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да ће на питања о ситуацији на северу КиМ ''одговорити у Приштини'', преноси Танјуг.

Он је данас посетио Косовску академију за јавну безбедност, али није, како преноси РТК, желео да говори о дешавањима на северу.

Курти се данас састао са командантом КФОР-а Анђелом Ристућом.

Огласила се Епархија рашко-призренска

Епархија рашко-призренска затражила је од Европске уније, Квинте и Кфора да се хитно спречи ескалација насиља на северу Косова и Метохије.

"Поводом данашње ескалације безбедносне ситуације на северу 'Косова', где је тешко наоружана косовска полиција, насилно заузела зграду општине Звечан, који је готово сасвим насељен Србима, са циљем да по сваку цену постави градоначелника изабраног на недавним ванредним општинским изборима које је целокупно српско становништво четири већинске српске општине на северу КиМ бојкотовало, и поводом сукоба са окупљеном групом грађана на које су бацани сузавац и шок бомбе, Епархија рашко-призренска СПЦ изражава највећу забринутост и тражи хитну међународну реакцију ЕУ, амбасадора Квинте и КФОР-а", наводи се у саопштењу Епархије.

Будући да према наводима из штампе на албанском језику, амбасадори Квинте и ЕУ нису дали сагласност нити подржавају извођење полицијске акције и примену силе за увођење "градоначелника", који немају подршку грађана, а ради успостављања мира и даље ескалације која може да има непредвиђене последице, наша Црква апелује на шефа мисије ЕУ, амбасадоре Квинте и команданта Кфора, да хитно захтевају од "косовских" власти да прекину полицијску акцију и повуку једнострано и без легитимитета наметнуте "политичке представнике" док се не нађе мирно и политичко решење.

У противном може да дође до вишеструког погоршања међуетничке ситуације и угрожавања живота грађана. Окупациони методи, претерана употреба насиља уз састрашивање становништва и етничко насиље никада нису били метод за решавање постојећих проблема, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је отворена колективна криминализација српског народа од стране "косовских" политичара неприхватљива и да је "плод фанатичне идеологије владајућих косовских албанских структура против свега српског, што је отуђило многе мирне грађане српског порекла од косовских институција и онемогућило дијалог са иједним Србином од утицаја и угледа на овом простору".

"Штета која је начињена и последице насиља које може да уследи данас и наредних дана због оваквих неодговорних политичких одлука наносе штету и Европској унији и међународним напорима да се за све проблеме нађу мирна решења у политичком дијалогу", закључују у Епархији.

Огласила се тзв. Косовска полиција

Тзв. косовска полиција изнела је своју верзију данашњих догађаја на северу КиМ, у којој тврди да је у самоодбрани користила сузавац и друга, како каже, "легална средства" да растера окупљене грађане и омогући новим градоначелницима да уђу у општине.

Како се наводи у саопштењу, пет њених припадника је повређено у нередима на северу КиМ, четири возила су оштећена, а једно је запаљено током сукоба грађана и полиције у општини Звечан.

Из полиције тзв, косова наводе да се значајан број грађана окупио данас у општинама Звечан, Лепосавић и Зубин Поток “како би спречио градоначелнике да уђу у зграде Општине" и да су у општинама на северу укључене сирене које, како тврде, "користе злочиначке структуре за моблизацију и окупљања".

Они у саопштењу тврде да су ангажовали "релевантне полицијске јединице" како би управљале ситуацијом и околностима које су створили "окупљени грађани, који су ометали органе за спровођење закона и државне службенике да остваре своје легитимно право".

Тврди се и да је полиција тзв. Косова"у континуитету разговарала са окупљеним грађанима, тражецћи од њих да се удаље и не ометају рад државних службеника, да рашчисте пут и омогуће им одлазак на радна места", али да су они то одбили.

Косовска полиција тврди и да су демонстранти у Звечану исказали насиље.

Наводе и да постоји сумња да су се у близини чули пуцњи, али да се још не зна тачна локација.
Косовска полиција навела је да ће наставити да одржава "безбедно и мирно" окружење за све грађане на КиМ и предузети законске мере против "незаконитих радњи, које би у било којој мери угрозиле безбедност, мир и стабилност".

Шеф ОЕБС-а позвао на деескалацију ситуације на северу КиМ

Председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи позвао је данас на смиривање тензија и деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.

"Као председавајући ОЕБС-а, позивам на деескалацију и смиривање тензија на северу Косова. ОЕБС је спреман да помогне. Мисија ОЕБС-а на Косову има кредибилитет и поврење међу људима и институцијама. Кључно је одржати мир и стабилност", написао је Османи на Твитеру, преноси Танјуг.

Додао је да ће, што је пре могуће, поново посетити Косовску Митровицу.

Командант КФОР-а виђен како улази у зграду владе у Приштини

Командант КФОР-а Анђело Ристућа виђен је данас како улази у зграду владе у Приштини, након данашњих тензија на северу КиМ.

Како преноси портал Калџо, њега је на састанку у згради владе примио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Амерички сенатор Крис Марфи рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти треба да ''одмах прекине провокацију'', када је реч о нередима на северу КиМ.

Ситуација у Лепосавићу се смирује

Како јавља наш репортер, после серије експлозија ситуација у Лепосавићу се смирила, а сви прилази општини су блокирани.

Центар је чак надлетала и једна извиђачка летелица КФОР-а.

На улазу у зграду општине је распоређено пет специјалаца са панцирима, шлемовима и дугим цевима.

У 17 сати су се огласила и звона са цркве Светог Василија, која се налази прекопута општине.

У центру се још увек осећа јак мирис сузавца.

После упада у зграде у Звечану и Зубином потоку, припадници тзв. косовске полиције упали су и у зграду општине у Лепосавићу.

Како јавља наш репортер, у граду се чула жестока рафална паљба.

Како јавља наш репортер, Хетими је лично ставио на зграду општине Лепосавић заставу тзв. Косова и махнуо окупљеним новинарима.

Председник општине Лепосавић Љуљзим Хетими, који је изабран на изборима на које је изашло 3,47 одсто бирача, ушао је у зграду општине, а центар је преплављен специјалцима и борним колима.

Бисљими: Градоначеници могу да обављају своје дужности само из општинских зграда

Заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими изјавио је да градоначелници општина на северу тзв. Косова могу да обављају своје дужности само из општинских зграда.

Како преноси Танјуг писање "Дукађинија", он је ово изјавио након тензија у северним општинама, протеста грађана, пуцњаве и употребе шок бомби.

"Градоначелници општина Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, који су јуче положили заклетву, имају законску обавезу да одмах почну са радом. Јавне институције имају обавезу да обезбеде услове да могу обављати своје дужности и одговорности. Своје обавезе могу да обављају само из зграда општине'', рекао је Бисљими.

Додао је да упркос томе што изабрани представници, како је рекао, не уживају подршку сваког грађанина, то не значи да ''незадовољни грађани могу блокирати изабраним функционерима долазак на њихова радна места".

Он је позвао "безбедносне механизме" да дају времена новоизабранима да "покажу у којој мери стоје иза датих обећања и принципа фер, ефикасне, транспарентне власти, а у служби грађана".

Приштина упала у зграде општина без сагласности земаља Квинте

Сирене за узбуну данас су се огласиле у четири општине на северу Косова , а како пише "Албанијан пост", тзв. Влада Косова је неколико сати раније о намери да уз помоћ полиције упадне у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубин Потоку обавестила и земље Квинте, преноси "Блиц".

За поменуту акцију, како наводи "Албанијан пост", нису добили сагласност од САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије.

Међутим, они су упркос томе одлучили да наставе са планом.

Ховенијер: САД осуђују акције косовских власти, одмах прекинути насилне мере

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер осудио је данас поступке косовских власти и позвао да се оне одмах зауставе.

''САД осуђују текуће акције косовских власти да уђу у општинске зграде на северу Косова. Данашње насилне мере морају се одмах прекинути'', написао је Ховенијер на свом налогу на Твитеру, преноси Танјуг.

Mинистар одбране Вучевић: Београд ће адекватно одговорити

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је за РТС да је Србија посвећена наставку дијалога са Приштином и међународном заједницом, као и да се припадници Војске Србије размештају на позицијама ка административној линији.

"Нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао је даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана", рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да војска заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.

Не желимо ескалацију, не играмо ратне игре, али ово што Аљбин Курти ради, води нас ка црвеним линијама, рекао је он и додао да Београд неће дозволити нову "Олују", "Бљесак" и да ће адекватно одговорити.

"Мир и стабилност су наш национални интерес", рекао је Вучевић и појаснио да евентуално качење "косовске" заставе на зграду општине није црвена линија, али јесте ако неко крене да убија Србе, упада им у куће, протерује, малтретира, угрожава жене, децу, нејач.

"То би требало да буде црвена линија за цео цивилизован свет, за оне који говоре о слободама и људским правима, а више брину о флори и фауни него о Србима на КиМ", додао је Вучевић.

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, Вучевић је рекао да смо сведоци покушаја заузимања српских општина на северу КиМ од стране нелегитимно изавраних представника и под патронатом Приштине.

"То што носе униформе, не значи да не спроводе терор, понашају се као хулигани", рекао је он коментаришући униформисане припаднике косовских специјалаца.

Сада је тренутак да се Еулекс и Кфор покажу у пуном капацитету, а то није ова блага, смушена реакција Кфора. Очекујемо од њих да буду ангажованији, да гарантују безбедност, слободу за све, без обзира да ли су Срби или Албанци, рекао је министар.

Жесток окршај испред зграде општине Лепосавић

Десетине специјалаца кренуло је на окупљене испред зграде општине, а испаљени су сузавац и шок бомбе.

Како јавља наш репортер, ништа се не види од сузавца, а Срби су се повукли.

Одјекују јаке експлозије од шок-бомби.

Како јавља наш репортер, косовски специјалци у Лепосавићу изашли су из борних кола на 30-40 метара од окупљених људи, међу Србима је настало велико комешаање и могу се чути повици: "Косово Србија".

Двојица припадника специјалаца пришли су до групе окупљених Срба испред зграде општине где покушавају да разговарају са њима.

Разговори су брзо завршени и они су се вратили у своје возило.

Полиција упала и у зграду општине Зубин Поток

Косовска полиција упала је и у зграду општине Зубин Поток, где су се окупили грађани у покушају да спрече њен улазак, преноси Косово онлајн.

Како јавља наш репортер, полиција тзв. Косова ушла је у зграду општине Звечан.

Косовски специјалци поставили су два оклопна возила испред улаза у зграду скупштине општине Звечан. Окупљени грађани су на око 50 метара од општине и на сваки покушај да се и за корак приближе згради, полиција реагује бацањем сузавца.

Шок бомба и у дворишту цркве у Звечану

Шок бомба бачена је данас у дворишту цркве Светог Ђорђа у Звечану, у близини зграде општине, а у време када су специјалне полицијске снаге упале у зграду општине.

Више припадника специјалних јединица косовске полиције у поподневним часовима заузело зграду скупштине општине Зубин Поток. Они су, претходно, грађане који су били испред врата попрскали бибер спрејом, а затим су упали у зграду. Патролна возила су распоређена на више места у центру града.

Патролна возила су распорођена на више места у центру града. У Лепосавићу се поново оглашавају сирене.

У ужем центру Звечана, око зграде општине, распоређено је најмање десет борбених оклопних возила полиције такозваног Косова.

Они, иначе, имају амблеме Косовских безбедносних снага на својим шлемовима. Подсетимо, Косовске безбедносне снаге не могу да иду на север КиМ без претходног одобрења команданта Кфора. То је део Бриселског споразума из 2013. године.

Репортер РТ Балкан наводи да су специјалци бацали сузавце и шок бомбе на грађане који су стајали са подигнутим рукама. Има повређених међу грађанима, а неколико њих је пребачено ка Клиничком центру у Северној Митровици.

Заменица директора Клиничко-болничког центра у Северној Митровици Даница Радомировић, потврдила је за Косово онлајн да је десетак људи примљено са повредама од шок-бомби, сузавца, али и повредама од удараца током упада косовске полиције у зграду општине Звечан. Њима је указана прва помоћ и у питању су лакше повреде. Са лица места стижу информације да има и рањених ватреним оружјем.

"Десетак особа збринуто је на пријемном хируршком одељењу, одељењу ортопедије и очном одељењу са лакшим телесним повредама од шок-бомби и сузавца, као и видљивим повредама лица", рекла је Радомировић.

Она је напоменула и да нико од њих није задржан у болници, преноси Танјуг.

У Звечану је искључена струја, укључени су ометачи за сигнал мобилне телефоније и интернета, а овај град надлећу хеликоптери.

Више извора потврђује да се у Звечану у једном тренутку чула и пуцњава.

Председник општине Звечан Иљир Пеци ушао је у кабинет градоначелника у згради ове општине, а како је изјавио, у пратњи је полиције, пренео је Дукађини.

"Да, тренутно сам у кабинету градоначелника. Коначно смо добро, сад сам у кабинету, а за даље ћемо видети. Под полицијском пратњом сам, немам више информација", кратко је рекао Пеци. Он је, подсетимо, на изборима које су Срби бојкотовали добио 114 гласова.

Сви прилази згради скупштине општине Звечан су блокирани. 

Косово онлајн пише да су грађани непосредно испред општине поставили барикаду на самом скретању ка згради општине, тако што су са једне стране прилаза згради истоварили шљунак и на тај начин блокирали тај део пута.

Сирене у Лепосавићу

У центру Лепосавића у овом тренутку одјекују сирене за узбуну. Центар града, односно главна улица испред општине, блокирана је камионима који су постављени на оближњим раскрсницама.

Сам улаз у зграду скупштине општине је блокиран већом количином изрученог шљунка. На око 100 метара од зграде општине су два борбена возила косовских специјалаца, од тога једно возило за разбијање демонстрација.

Испред возила стоји тешки камион, а ту је и једна патрола Кфор-а. Још два оклопна возила косовских специјалаца налазе се поред пута на улазу у Лепосавић, из правца Лешка.

Бацили сузавац на трудницу

Александар Арсенијевић, председник грађанске иницијативе "Српски опстанак" из Косовске Митровице један је од повређених у Звечану.

"На позив грађана сам дошао испред општине Звечан јер ми је деловало да је ризично. Грађани који су се окупили пружали су пасиван отпор, а тзв. косовска полиција је кренула у напад, подигли смо руке у ваздух како се не би десила ова врста насиља, али у трећем наврату су кренули сузавцима по нама", рекао је Арсенијевић за "Новости".

Наводи да су међу окупљенима биле жене, као и једна трудница.

"Покушао сам да се оријентишем, али су ме у том тренутку ухапсили и водили ка џиповима тзв. косовске полиције. Ставили су ме између аута, а у међувремену су бацили други сузавац у порти цркве Светог Ђорђа која је у близини општине. Тукли су ме како су стигли, чуо сам само да је један полицајац рекао 'не камере, не камере'. Тукли су ме у више наврата и чуо сам једног да је рекао 'немојте њега'. Из тог хаоса који је владао од сузавца и шок бомби некако сам се извукао и неко од грађана, не знам ко, ме је одвео до хитне где су употребили пет литара физиолошког раствора само да би ми испрали очи. Имам видљиве повреде по глави", навео је.

Каже да је испред зграде општине било најмање пет блиндираних возила тзв. косовске полиције, а једно је запаљено.

"Њих је 20 припадника са прстом на обарачу, а окупљено је 50-так људи испред цркве", додао је Арсенијевић.

На факултетима и школама у Косовској Митровици прекинута је настава, пише РТС.

Војска на највишем нивоу борбене готовости

Председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом, сазнају "Новости".

Наш репортер наводи да је у Лепосавић, у близини зграде скупштине општине, стигло оклопно возило полиције тзв. Косова, као и возило за разбијање демонстрација.

Група запослених која је од преподнева била окупљена у Звечану разбежала се након бацања, највероватније сузавца, пише Коссев.

Срби са КиМ јављају да у српске општине стижу додатна возила полиције тзв. Косова.

Грађани, који су направили живи штит испред саме зграде подигли су руке у вис, са поруком да нису наоружани.

На КиМ се, подсетимо, тренутно одржава војна вежба "Дифендер Јуроп 23", која траје од 21. маја до 2. јуна. На вежби учествује више од 7.000 америчких војника и 17.000 мултинационалних војника из више од 20 савезничких и партнерских земаља НАТО.

Јасно је да ови инциденти, то јест тренутак у коме су се догодили, уопште није случајан, с обзиром да је око 200 аутобуса са Србима са Косова и Метохије ноћас пошло из свих крајева покрајине у Београд како би присуствовали скупу "Србија наде". Многи Срби на пут су кренули и аутомобилима, а преко 10.000 њих пошло је пут Београда.

"Албанијан пост" пише да је влада тзв. Косова претходно обавестила амбасаде земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија) на Косову, али да сагласност за ту акцију није добила.

РТС пише да грађани постављају барикаде на путу у Лепосавићу.

Извори РТС-а у Зубином Потоку пренели су да специјалци намеравају да на зграду општине у којој је и Привремени општински орган Владе Србије "истакну заставу плаво жуте боје која симболизује државност на Косову".

Огласила се полиција

Срби из градова на северу КиМ, видно узнемирени овим дешавањима, окупљају се испред зграда општина, а у непосредној близини, како јавља наш извештач, налазе се припадници Кфора, Еулекса, а недалеко и припадници полиције тзв. Косова.

Наш репортер јавља да међу грађанима Лепосавића кружи прича да се ка том граду крећу додатна возила специјалних снага полиције тзв. Косова.

Полиција такозваног Косова огласила се саопштењем и навела да "у складу са законским и уставним овлашћењима предузима полицијске радње на обезбеђењу, одржавању реда и јавне безбедности, као и полицијске мере у циљу спречавања свих криминалних радњи које се дешавају у земљи".

Додају да "помажу градоначелницима општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток да обављају своје дужности у општинским објектима".

"Полиција Косова, по службеној дужности, помаже градоначелницима северних општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток да остваре право на рад у службеним објектима одговарајућих општина", пише у саопштењу.

Председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин тврди да су сирене за узбуну "пуштале паралелне структуре", а "разлог би могао да буде скуп који ће председник Србије Александар Вучић одржати у Београду", преноси КОХА.

Угљанин је додао да су се људи окупили и у другим општинама, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић.

image