Србија и Балкан

МУП контролисао рад 40 стрељана: Током надзора одузето шест комада оружја и наложено 55 мера

Током обављања надзора утврђено је и да једна стрељана не испуњава прописане просторно техничке услове за безбедан смештај и чување оружја, као и да једна стрељана не води прописане евиденције
МУП контролисао рад 40 стрељана:  Током надзора одузето шест комада оружја и наложено 55 мераGetty © Scott Olson

Током појачаног надзора рада стрељана, припадници МУП-а контролисали су рад 40 стрељана на територији Србије. Према првим информацијама које је објавио "Блиц", они су наложили 55 мера и одузели шест комада оружја!

Током обављања надзора утврђено је и да једна стрељана не испуњава прописане просторно техничке услове за безбедан смештај и чување оружја, као и да једна стрељана не води прописане евиденције.

Надлежном тужилаштву у Београду послат је један извештај у вези са оружјем које је пронађено у стрељани приликом вршења надзора, а за које није издата потврда о примљеном оружју на чување.

Како сазнаје "Блиц", ово је пресек стања од 9. маја до 26. маја, а појачана контрола рада стрељана се наставља.

После две трагедије, у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, и вишеструког убиства у Младеновцу, Влада Србије усвојила је низ мера у циљу повећања безбедности ђака и грађана. Међу усвојеним мерама је и контрола рада свих стрељана у Србији у року од три месеца.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за управне послове, у складу са мерама Владе Републике Србије о контроли стрељана, врше надзор над радом стрелишта која имају регистровано оружје. Како су на почетку акције навели у саопштењу, обављаће провере одговорног лица и затечених запослених радника – да ли имају издата одобрења за распоређивање запослених лица која долазе у контакт са оружјем, јер морају испуњавати све услове из члана 11 Закона о оружју и муницији.

Полицајци контролишу и просторно-техничке услове за безбедан смештај и чување оружја – да ли је оружје ускладиштено на законом прописан начин у месту седишта правног лица, односно да ли је смештено у посебној просторији у металним ормарима, касама, сефовима и трезорима и да ли се оружје држи одвојено од муниције.

Обављају и контролу оружја – да ли затечено оружје одговара броју и подацима о оружју који се за то правно лице воде у евиденцијама овог министарства, као и евиденције о набављеном оружју и основним деловима, набављеној муницији, о потрошеној муницији и о запосленима – да ли се евиденције воде на прописаним обрасцима, да ли се воде уредно и ажурно и да ли се чувају трајно, као и да ли се уредно издају прописане исправе за пренос оружја и муниције.

Део контроле је и провера евиденције о лицима обученим за руковање ватреним оружјем и издатим потврдама о похађању обуке и издатим уверењима о обучености у руковању ватреним оружјем уколико се на стрелишту изводи и обука у руковању ватреним оружјем.

Такође, у надлежности Сектора за ванредне ситуације је издавање мишљења о испуњености просторно-техничких услова за безбедан смештај и чување оружја и муниције, као и давање мишљења у вези са коришћењем стрелишта.

image