Србија и Балкан

Тонино Пицула: Наставак преговора са Србијом само ако уведе санкције Русији

Хрватски европарламентарац је рекао да Србија не би требало да окрене леђа Западу
Тонино Пицула: Наставак преговора са Србијом само ако уведе санкције РусијиAP © Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Хрватски посланик Европског парламента (ЕП) Тонино Пицула изјавио је у Загребу да преговори са Србијом не би требало да се наставе уколико се та земља не усклади са европском спољном политиком и не уведе санкције Русији.

"Александар Вучић ће морати да реши проблем, где Србија заправо припада. Не би требало да окрене леђа Западу него да му се прикључи", рекао је Пицула на панелу у организацији Канцеларије Европске уније о утицају геополитичке ситуације на политику проширења, новој стратегији и променама које у приступном процесу предлаже ЕП, пренела је агенција Хина.

"Ми бисмо хтели да наставимо даље преговоре са Србијом само ако се та земља усклади са европском спољном политиком и уведе санкције Руској Федерацији", нагласио је Пицула.

Бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је да мисли да ће Србија на крају завршити међу земљама ЕУ. Она је, међутим, додала да је питање колико ће то трајати и колико ће се у међувремену проблема и потенцијалних безбедносних опасности из такве данашње политике створити.

Што се тиче БиХ, Пусић је оцненила да садашњи политички лидери у тој земљи имају "смртни страх" од ЕУ, јер би с обзиром на корупцију, уласком у ЕУ завршили у затвору.

"Зато су против ЕУ. С политичким лидерима (Драганом) Човићем, (Бакиром) Изетбеговићем и (Милорадом) Додиком, БиХ према ЕУ никад неће напредовати", рекла је Пусић.

Хрватски европарламентарац Томислав Сокол је изјавио да је Србија извор нестабилности у овом делу Европе, испреплетана руском тајном службом.

"Србија има експанзионистичку политику која се највише види у Црној Гори. Председник Србије седи на две столице и са песницом у џепу гледа на ЕУ", рекао је Сокол.

image
VV inauguration
banner