Србија и Балкан

Бриге хрватског посланика: Ако победе Руси, ко ће заустaвити Србе

Посланик ХДЗ Давор Иво Штир каже да се рат у Украјини тиче хрватске националне безбедности
Бриге хрватског посланика: Ако победе Руси, ко ће заустaвити Србе© Pixabay

Посланик Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у хрватском Сабору и некадашњи министар спољних послова Давор Иво Штир указао је да се самит Кримске платформе тиче и хрватске националне безбедности јер у случају да победи "руски концепт света" – ко би зауставио српски свет.

Штир је, гостујући у емисији хрватског радија "У мрежи Првог", упозорио на "опасност" по Хрватску уколико Русија однесе победу у Украјини.

"То би имало врло негативне импликације за безбедност Европе, поготово за нас. Стати на страну слободе и међународног права значи у овом тренутку стати на страну Украјине", уверен је Штир.

Смета му и неутрална позиција Београда, на коју се осврнуо у свом гостовању, истичући да Србија мора да се определи да ли ће бити на страни Запада или не.

"ЕУ никад није била несврстана, одувек је саставни део Запада. Ако Београд жели у ЕУ, онда мора бити и део Запада. Ове изјаве да Србија није ни исток ни запад показују неразумевање", рекао је Штир.

Посланик ХДЗ истакао је да је веома важно што самиту Кримске платформе присуствује Ненси Пелоси, коју је назвао трећом најважнијом фигуром у САД, истичући да је циљ да се пошаље снажна порука да овај скуп није само декларативан.

"Важно је видети како дише међународна заједница и јавност", каже Штир.

image