Србија и Балкан

Подршка Кине Србији да се бори за свој суверенитет и интегритет

Делегација Народне Републике Кине борави у посети Универзитету одбране при Министарству одбране Србије
Подршка Кине Србији да се бори за свој суверенитет и интегритет© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић одржао је данас предавање на тему "Односи Србије и Кине - континуитет разумевања и сарадње" полазницима Курса стратешког командовања Универзитета националне одбране Кине, које предводи заменик комесара тог Универзитета генерал-мајор Хе Ксингбо.

Подсетивши да ће Србија и Кина за две године обележити 70 година од успостављања дипломатских односа, Вучевић је рекао да су за седам деценија ти односи су имали различите интензитете, квалитете, али да последњих 15-20 година свеукупни односи Кине и Србије напредују. 

"Неколико је разлога за то - али фундаментални је чињеница да је за Србију апсолутно прихватљив и услов је свих услова међународних односа, оно што је Кина дефинисала са својим партнерима кроз пет принципа мирољубиве коегзистенције", нагласио је Вучевић указујући да је управо то оно чему Србија тежи доследно примењујући и поштујући међународно право.

Министар је указао и на значај економске сарадње Србије и Кине, истичући значај покренутих иницијатива и инвестиција које су веома важне за земљу, саопштило је Министарство одбране, а пренео Танјуг.

Навео је и да је упечатљив и снажан утисак код грађана Србије, када се говори о сарадњи између две државе, оставила борба током пандемије изазване вирусом ковид 19, подсећајући да је Србија била једна од првих држава која је упутила помоћ Кини када се суочила са тим изазовом, али и на помоћ кинеских стручњака вирусолога који су Србији притекли у помоћ у јеку епидемије на глобалном нивоу.

Говорећи о војно сарадњи, Вучевић је подвукао да је она наставак "челичног пријатељства".

"Што се тиче будућих односа између наших држава ја сам апсолутно оптимиста и верујем у истрајност челичног пријатељства између Кине и Србије", поручио је Вучевић.

"Потпуно сам сагласан са вама да се пријатељство између наша два народа још више учврстило током епидемије и искрено захваљујемо на ставу српске владе за подршку, очувању кинеских виталних интереса", нагласио је заменик комесара Универзитета националне одбране НР Кинегенерал Хе Ксингбо.

Он је, такође, пренео подршку кинеске стране Србији да иде својим путем, да се бори за свој суверенитет и интегритет.

"Срећни смо што видимо да се наша војна сарадња последњих година успешно реализује. Постигли смо видне резултате у области сарадње у војној индустрији, војном образовању и другим војним областима. Србија је земља са којом наша војска има најширу сарадњу", рекао је Хе Ксингбо указујући на значај ове посете за развој сарадње у домену војног образовања.

Делегација Народне Републике Кине борави у посети Универзитету одбране, а са колегама из Кине данашњем предавању у Школи националне одбране присуствовали су и полазници Генералштабног усавршавања ШНО.

Предавању су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, амбасадорка НР Кине Чен Бо, полазници Школе националне одбране, старешине и наставници.

image