Свет

Изасланик Пекинга за украјинску кризу: Русија и Кина нису претња другим земљама, зна се ко јесте

Кина и Русија се увек чврсто придржавају принципа несврстаности, не подстичу антагонизме и не предузимају акције против било које треће стране, оценио је високопозиционирани кинески дипломата
Изасланик Пекинга за украјинску кризу: Русија и Кина нису претња другим земљама, зна се ко јесте© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Политика Кине и Русије не прети ниједној другој земљи, рекао је данас специјални изасланик Кине за евроазијска питања Ли Хуи.

Он је нагласио да је међународна заједница веома свесна тога "ко представља стварну претњу", чиме је очигледно сугерисао да су САД и НАТО криви за украјинску кризу, пренео је ТАСС.

"Кина и Русија се увек чврсто придржавају принципа несврстаности, не подстичу антагонизме и не предузимају акције против било које треће стране", одговорио је западном извештачу који је навео да Пекинг "ништа није учинио да натера Русију да повуче своје трупе из Украјине".

Према речима кинеског дипломате, Пекинг и Москва јачају пријатељску билатералну сарадњу и развијају узајамно корисне везе.

Нагласио је да Кина и Русија увек настоје да изграде нову врсту међународних односа заснованих на принципима међусобног поштовања, једнакости, правде и обостране користи.

"Очигледно и неоспорно је да доприносимо очувању мира и унапређењу развоја у региону и свету у целини", напоменуо је он.

Ли Хуи се вратио са турнеје по Украјини, Пољској, Француској, Немачкој, седишту ЕУ и Русију од 15. маја до 26. маја.

Поред дипломата из поменутих земаља, кинески званичник се видео и са украјинским председником Владимиром Зеленским, а био је гост и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

"Главни циљ разговора било је проналажење решења украјинског сукоба", рекао је дипломата.

image