Србија и Балкан

Шмит тражи да Тужилаштво отвори истрагу против Хрвата који би "све поновио"

Коментар високог представника Кристијана Шмита дошао је након недавно објављеног снимка Кордића, који је на питање "да ли је вредело затвора и рата", одговорио "да би све поновио и да не би мењао ни секунду"
Шмит тражи да Тужилаштво отвори истрагу против Хрвата који би "све поновио"None © Sean Gallup

Високи представник Кристијан Шмит позвао је данас Тужилаштво БиХ да отвори истрагу против Дарија Кордића, Хрвата из БиХ, који је осуђен за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ). Коментар Шмита дошао је након недавно објављеног снимка Кордића, који је на питање "да ли је вредело затвора и рата", одговорио "да би све поновио и да не би мењао ни секунду".

"Чињеница да је нека осуђена особа издржала казну за почињени ратни злочин не значи да је злочин нестао. Та особа је и даље ратни злочинац. Кајање, жаљење и опроштај је оно што би та особа требало да тражи. Ови коментари Дарија Кордића би се могли схватити као величање његових дела", рекао је Шмит, преноси "klix.ba".

Он је додао да је величање ратних злочина кажњиво законом и позвао Тужилаштво БиХ да отвори истрагу.

"Позивам тужилаштво да отвори истрагу у овом предмету, а мора се проверити и постоје ли одређене последице у погледу пресуде МКСЈ-а у случају Кордић”, изјавио је високи представник.

Поново је нагласио потребу и дао подршку за упис пресуда МКСЈ и Резидуалног механизма за кривичне судове у кривичне евиденције БиХ.

"Грађани БиХ, осуђени од стране међународних судова, не би требало да буду у могућности да добију потврде о некажњавању из домаћих кривичних евиденција. Друштво које тежи изградњи боље будућности без злочина и геноцида, мора прихватити чињенице из своје историје о којима постоје судске пресуде", истакао је Шмит.

Кордићеву изјаву осудила је и назвала срамотном Делегација ЕУ у БиХ, као и многи званичници из Сарајева.

Хашки суд је прогласио Кордића кривим и правоснажно га је осудио на 25 година затвора. Кордићева је пресуда била правна подлога за следећу оптужницу, херцегбосанској шесторци (Прлић, Стојић, Праљак, Петковић, Ћорић и Пушић), за удружени злочиначки подухват под вођством Фрање Туђмана, с циљем припајања Херцег-Босне Хрватској.

Раније у току дана, Тужилаштво БиХ је на основу пријаве адвоката Мирнеса Ајановића у процедуру упутило пријаву против Кордића због изазивања мржње.

image