Србија и Балкан

Адвокати ухапшеног борца са Кошара стигли у Приштину: Оптужиће га за ратни злочин?

РТ Балкан ступио је у контакт са једним од адвоката ухапшеног Србина
Адвокати ухапшеног борца са Кошара стигли у Приштину: Оптужиће га за ратни злочин?© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Српски ветеран и борац са Кошара Синиша Јевтић који је ухапшен синоћ, убрзо након што је ушао на територију јужне српске покрајине, налази се у притвору у Приштини, потврдили су за РТ Балкан његови браниоци.

На друштвеним мрежама појавила се тврдња да би Јевтић могао бити оптужен за наводне ратне злочине на Косову и Метохији, међутим, то за сада није потврђено.

Будући да је последњих месеци устаљена пракса да тзв. косовска полиција хапси Србе због наводних ратних злочина деведесетих година, не чуди забринутост људи који на мрежама апелују да се Јевтићу помогне. 

РТ Балкан ступио је у контакт са једним од Јевтићевих адвоката, Љубомиром Пaнтовићем, који је рекао да је управо са колегом, другим Јевтићевим браниоцем, стигао у Приштину, како би се упознао са оптужбама које му се стављају на терет.

Како наводи, још увек не зна за шта га тачно оптужују, нити да ли му је одређено задржавање. О свему томе ће, навео је Пантовић, обавестити јавност чим буде упознат са детаљима случаја.

На другој страни, "косовска полиција" на Фејсбуку је објавила фотографије предмета који су наводно одузети Синиши Јевтићу и његовом сапутнику. 

Косовска полиција: "Оружје" и нека врста сумњивих наркотичких супстанци

Према нашим сазнањима, иако није назначено да се ради о њему, њему на терет стављају "неовлашћено држање оружја и опојних дрога". 

У објави наводе да су "ноћу, на северу земље, зауставили возило словеначких регистарских ознака у којем су се возиле две особе мушкарци, држављани Србије" код којих су пронађени спорни предмети.

"Двојица осумњичених су ухапшена и приведена у полицијску станицу, пошто је приликом контроле возила којим су управљали пронађена и одузета нека нелегална опрема, међу којима су маскирне маске, амблеми са националистичким обележјима, документација и др.Као материјални докази одузети докази за које се сумња да су коришћени за насилничке радње су: једна метална палица, једна маскирна маска, неколико ножева, амблеми са националистичким симболима (4 "С") и заставу Србије", наводи се и додаје да је пронађена "нека врста сумњивих наркотичких супстанци", не наводећи која.

На објављеним фотографијама ништа не делује као дрога нити се може уочити у кадру, што се може видети и у објави тзв. косовске полиције. 

Даље у објави наводе да су пронађени и мобилни телефони, те "разни спрејеви", чланска картица српских ратних ветерана, чланска картица Академије безбедности Србије итд.

"Након обављеног разговора, двојици осумњичених је одлуком надлежног тужиоца одређено је задржавање до 48 сати", закључили су у објави из полиције. 

image