Србија и Балкан

"Косово онлајн": Подизање оптужнице у одсуству за ратни злочин је опасан потез Приштине

Стручњаци наглашавају да је готово извесно да ће у наредном периоду бити на стотине оваквих оптужница и упозоравају на опасност од озбиљног кршења људских права Срба на КиМ
"Косово онлајн": Подизање оптужнице у одсуству за ратни злочин је опасан потез ПриштинеGetty © Ferdi Limani

Прва оптужница у одсуству за ратни злочин, које је Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло у Основном суду у Приштини против српског војног резервисте, а за наводно сексуално насиље током рата на КиМ, још један је опасан потез Приштине, притисак на расељене да одустану од повратка, али и додатно застрашивање косовских Срба, упозоравају стручњаци за "Косово онлајн".

Они наглашавају да је готово извесно да ће у наредном периоду бити на стотине оваквих оптужница и упозоравају на опасност од озбиљног кршења људских права Срба на КиМ.

Адвокат Горан Петронијевић сматра да ће властима у Приштини механизам суђења у одсуству "служити као још једна врста наставка политике застрашивања и протеривања Срба са КиМ и спречавања повратка оних који су избегли".

"Са друге стране, очекујем да ће у неком догледном периоду, ако је судити по њиховим изјавама како им је Хрватска узор у односу на понашање према Србима, радити исто што и Хрватска ради, а то је једно врло озбиљно нарушавање тог принципа кажњавања, односно злоупотреба судских поступака и злоупотреба потерница. То значи да сви ти људи које они означе као потенцијалне кривце, који се нађу на потерницама неће смети да изађу из Србије. Једном речју, направиће од Србије гето", упозорава Петронијевић.

Он указује да косовски правосудни органи теоретски могу да ставе на оптужницу сваког припадника снага безбедности Србије који се налазио на било којој дужности на територији Косова и Метохије у време 1998-99. године.

Петронијевић наводи и да су Приштини овакве оптужнице у одсуству потребне зато што су примљени у Еуропол и зато што ће у наредном периоду покушавати да постану и члан Интерпола.

"То ће онда подразумевати да, као чланица Интерпола, Приштина може да расписује потернице и потраге за одређеним лицима. Интерпол на потпуно различит начин третира обичне полицијске потраге, поготово када се ради о полицији 'Косова', с обзиром на нерешена политичка питања, и оптужнице које су потврђене од стране суда. Тужилачка оптужница значи један степен вероватноће да је одређено кривично дело извршило одређено лице, а потврђена оптужница значи још већи степен вероватноће. То је степен вероватноће који ни Интерпол неће моћи да игнорише", објашњава Петронијевић.

Он нема дилему да је подизање прве оптужнице у одсуству од стране косовског правосуђа изузетно опасна ствар.

"Ово је упалило озбиљно црвено светло, ово је аларм нашем преговарачком тиму у вези са прихватањем евентуалних услова да се Србија не противи пријему 'Косова' у друге међународне организације осим Уједињених нација. Ово што сада Приштина ради је припрема за завршетак етничког чишћења 'Косова', протеривање Срба, спречавање повратка и затварање у оквиру граница Србије великог броја људи које буду означили као окривљене, а касније и оптужене у тим поступцима", каже Петронијевић.

Биће на стотине оваквих оптужница

Адвокат Дејан Васић истиче за "Косово онлајн" да не може да оцењује како ће неки потез у правосуђу да се рефлектује политички, али очекује да ће у наредном периоду бити "на стотине оваквих оптужница".

"'Косово' је у фебруару добило нови Закон о кривичном поступку који предвиђа суђење у одсуству. Овај институт није нешто ново, а да ли ће 'Косово' овај механизам користити да се на тај начин оптуже и осуде ратни злочини и евентуални починиоци тих ратних злочина остаће да се види у будућности", наводи Васић.

Он нема дилему да "прва оптужница која је подигнута сугерише да ће у наредном периоду бити и више оваквих случајева".

"У те поступке ми нећемо бити укључени јер то ће радити колеге које буде одредио суд по службеној дужности, ми нећемо знати ни ко су они који су осуђени ни да је суђење у току, нити ће они то знати", каже Васић.

И Адвокат Небојша Влајић сматра да је спровођење суђења без присуства окривљеног, у случајевима оптужби за овако озбиљна кривична дела, изузетно опасно.

"Потребно је да она власт која жели да спроводи суђење учини све да о томе обавести ономе коме намерава да суди у одсуству. Најмање што је дужна да учини јесте да обавести и позове окривљеног. Нисам сигуран да су власти на 'Косову' то урадиле. Прво се позове окривљени, па ако се не одазове, онда стичу право да примене суђење у одсуству. Али судити неком у одсуству а пре тога га не обавестити о томе је кршење људских права", објашњава Влајић.

Додаје да ово потврђује и постојање тајних оптужница иако су власти у Приштини то до сада негирале.

"Одакле је онда овај предмет 'испао' него из неког таквог предмета, који је до сада вођен тајно. Ово је веома опасно јер сада могу да оптуже било кога и да му суде како год желе, јер нема никога ко ће томе да се супротстави. Они ће наравно да поставе адвоката по службеној дужности, али питање је кога и колико ће се тај залагати", каже наш саговорник.

На питање да ли је ово наставак политике етничког чишћења и прогона Срба са КиМ, Влајић одговара да "не зна да ли је то део те политике, али дефинитивно неће допринети помирењу међу народима".

Специјално тужилаштво тзв. Косова саопштило је да је "окривљени Д.Р. као српски војни резервиста, током рата на 'Косову', кршећи правила међународног хуманитарног права, током широког и систематског напада српских војних, полицијских и паравојних снага, на цивилно албанско становништво на целој територији 'Косова', знајући за постојање таквог напада, уз употребу насиља и других нехуманих радњи, извршио сексуално насиље над женом албанске националности, која је задобила телесне повреде као и тешке трајне психичке трауме".

Окривљени Д.Р. је, додаје се у саопштењу, извршио кривично дело Ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. Кривичног закона Југославије, тренутно инкриминисано као злочин против човечности из члана 143. став 1. из става 1.7. Кривичног закона "Косова".

image