Србија и Балкан

Пентагон открио шта садржи нови пакет војне помоћи Кијеву

У току Бајденовог мандата САД послале Кијеву више од 40 милијарди долара војне помоћи
Пентагон открио шта садржи нови  пакет војне помоћи КијевуGetty © Photo by David Hecker

Пентагон ће Кијеву испоручити нови пакет војне помоћи укупне вредности од 325 милиона долара, који ће подразумевати широк спектар ракета, пројектила и друге муниције за јачање контраофанзиве против Русије, саопштио је Стејт департмент, преноси АП.

Америка ће Украјини послати ракете за кључне системе противваздушне одбране (НАСАМ и ХИМАРС), противтенковске системе "џавелин" и ракетне системе "стингер", као и двадесетак борбених оклопних возила "бредли" и "страјкер".

Пентагон је такође саопштио да је обим америчке војне помоћи Украјини у току мандата председника САД Џозефа Бајдена премашио је 40,7 милијарди долара, при чему је од почетка Специјалне војне операције Вашингтон Кијеву послао војну помоћ у вредности од скоро 40 милијарди долара.

"Сједињене Државе сарађују са више од 50 нација како би предводиле напоре у подршци Украјини", навео је амерички државни секретар Ентони Блинкен у саопштењу.

Председник САД Џозеф Бајден састао се данас у Белој кући са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и поновио да је Алијанса уједињена у подршци Украјине онолико дуго колико је потребно.

Ни Бајден ни Столтенберг, наводи "Политико", ипак нису навели ко ће предводити НАТО  након што Столтенберг оде касније ове године.

"Ојачали смо источни бок НАТО-а, јасно ставили до знања да ћемо бранити сваки педаљ територије НАТО-а. Понављам: посвећеност Сједињених Држава члану 5 НАТО-а је чврста", рекао је Бајден, позивајући се на основну одредбу повеље према којој се напад на једну државу чланицу сматра нападом на све.

Русија је у међувремену послала ноту државама чланицама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Руску Федерацију.

Министарство спољних послова Русије је саопштило да се земље НАТО-а испоруком оружја Украјини "играју ватром", истичући да наоружавање Украјине не доприноси успеху руско-украјинских преговора, те да ће имати негативан ефекат.

image