Свет

Пентагон и Бела кућа демантују "Волстрит џорнал": Није тачно да Кина и Куба праве шпијунску станицу

"Волстрит џорнал" је раније објавио да су Кина и Куба постигле тајни споразум о постављању шпијунске кинеске станице за електронско прислушкивање на острву
Пентагон и Бела кућа демантују "Волстрит џорнал": Није тачно да Кина и Куба праве шпијунску станицу© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Пентагон није упознат са кинеско-кубанским планом да се на територије Кубе подигне шпијунска кинеска станица за електронско прислушкивање, изјавио је данас портпарол америчког министарства одбране Пет Рајдер и додао да је писање листа "Волстрит џорнал" нетачно.

Исто је рекао и портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби, преноси Ројтерс. "Могу да вам кажем, на основу информација које имамо, да то није тачно, да немамо информације да Кина и Куба развијају нови тип шпијунске станице", казао је Кирби на конференцији за медије.

ВСЈ је раније објавио да су Кина и Куба постигле тајни споразум о постављању шпијунске кинеске станице за електронско прислушкивање на острву, као и да ће се објекат налазити на око 160 километара од Флориде.

Наводи се да ће то омогућити кинеским обавештајним службама да пресрећу електронску комуникацију широм југоистока Сједињених Америчких Државе где се налази велики број војних база.

Кина је наводно пристала да Куби плати неколико милијарди долара како би започела градњу.

image
VV inauguration
banner