Србија и Балкан

Лидер ПЕС-а жели владу са Кнежевићем и мањинама

Милојко Спајић указује на политички парадокс да Црна Гора после избора има "техничку владу у техничком мандату"
Лидер ПЕС-а жели владу са Кнежевићем и мањинама© FOTO TANJUG/ MEDIBIRO, fotografija niske rezolucije/nr

Са Демократском партијом социјалиста (ДПС) и Грађанским покретом УРА нема преговора о новој влади, поручио је лидер и носилац листе Покрета "Европа сад" (ПЕС) Милојко Спајић и најавио да ће у новој влади бити вероватно људи из коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) коју је предводио Милан Кнежевић, преноси "Политика". 

Истиче да су Демократска Црна Гора и странке мањина њихови приоритетни партнери и да се нада брзом формирању власти. 

"Неко ко је злоупотребљавао државне ресурсе и институције не може бити наш партнер у влади. Отворени смо за разговоре и са ЗБЦГ и, наравно, осим учешћа у извршној власти, тражићемо меру компромиса између ЗБЦГ и мањина, али и ствари попут изгласавања врховног државног тужиоца, Судског савета и решавања свих других битних ствари које коче наш напредак на путу ка ЕУ", навео је Спајић. 

Оценио је да се Црна Гора налази у дубокој институционалној кризи као држава и да је у можда јединственој ситуацији у свету да се црногорска влада налази "у техничком мандату техничке владе".

"То је техничка влада на квадрат. Они не могу да донесу ниједну озбиљну одлуку и цела држава је на тај начин талац једног таквог понашања. Стога морамо да што пре формирамо владу и скупштинску већину, и то треба да буде апсолутни приоритет. Очекујем од свих политичких актера да покажу најзад озбиљност", истакао је Спајић.

Обећава да приликом конституисања владе неће уцењивати било кога одбацујући могућност да ДПС подржи мањинску владу ПЕС-а и мањина. Наводи да је легитимно и да буду опозиција, "јер смо као ванпарламентарна опозиција постигли сјајне резултате за годину дана".

Лидер Демократске народне партије и носилац листе коалиција ЗБЦГ на ванредним парламентарним изборима, Милан Кнежевић, очекује да нова влада буде формирана од представника оних политичких субјеката који су чинили парламентарну већину после избора 30. августа 2020. године. 

"Наш став је јасан, треба испоштовати демократске стандарде и вољу грађана и онда неће бити никаквих проблема", каже за "Политику" Кнежевић. "Без коалиције 'За будућност Црне Горе' нема стабилне владе. Познато је да сам већи део живота провео у опозицији и да се никоме не исплати да ми будемо опозиција. Ми смо спремни да разговарамо са оним субјектима који су представљали тридесетоавгустовску парламентарну већину, међу њима је и ПЕС."

Спајић је о будућем односу са премијером рекао: "Ако Абазовић и (Филип) Аџић (министар унутрашњих послова) упуте јавно извињење због својих изјава и кажу да се говорили неистине у кампањи, ја бих могао сутра без проблема с њим да разговарам."

Лидер ГП УРА Дритан Абазовић рекао је да је тој партији прихватљива сарадња са ПЕС-ом, али да претходно он и челник ПЕС-а Милојко Спајић треб да се разјасне о детаљима афере настале због писма које је премијеру послао јужнокорејски оптужени преварант До Квон, кога медији називају "краљем криптовалута", а који је суочен с правосуђем Црне Горе.

"Аферу 'До Квон' je произвела сама 'Европа сад', односно Спајић. Потврде из писма је потврдио господин Спајић и ја не знам шта човек хоће. Он је у једној емисији потврдио два од три главна навода извесног До Квона. Потврдио је да се зна са њим од 2018. године, да се видео с њим крајем 2022. године, а трећу тезу, рекао је да никада ниједан цент није узео од њега, што До Квон не тврди у писму, него каже да су му други људи дали новац, а он има доказе за то. И он хоће сада свој проблем, који очито има, да свали на неког другог, што је врло некоректно", рекао је Абазовић.

image