Србија и Балкан

Владимир Павићевић у "Релативизацији": Ни Бог не зна ко ће формирати владу у Црној Гори

Развлашћивање Мила Ђукановића био је историјски догађај, а перфектне свакодневне међуљудске односе између људи у Србији и Црној Гори само треба преточити у формалне политичке односе, оцењује гост Љиљане Смајловић, политиколог Владимир Павићевић

У 30. епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је разговарала са политикологом Владимиром Павићевићем, некадашњим професором на Факултету политичких наука у Београду који је 2018. године отишао у Подгорицу и "ушао у црногорску политичку арену", о тзв. меком развлашћивању Мила Ђукановића, резултатима недавних парламентарних избора у Црној Гори, последицама Афере До Квон на формирање будуће црногорске владе, о Твитеру као прецењеној друштвеној мрежи, али и томе да ли је, како каже Никола Јокић, "ових дана лепо бити Србин". 

"Често се суочавам са питањем како се ти национално осећаш, нарочито откад сам у Црној Гори. За мене је то једноставно, ја се осећам и као Црногорац и као Србин. Први пут ме је то неко питао у Црној Гори када сам ушао у ту политичку арену, и ја сам тако одговорио", наводи Павићевић. 

Коментаришући расправу на Твитеру поводом тога што је Н1 "политички коректно" превео изјаву Николе Јокића да је "ових дана лепо бити Србин" као "ових дана је лепо бити држављанин Србије", Павићевић је истакао да је и сам корисник те друштвене мреже и да подржава дискусије и полемике, али да та мрежа нема превелики друштвени утицај, при чему се осврнуо на популарност коју Јокић, а посебно Новак Ђоковић, уживају у Црној Гори. 

У Подгорицу са мисијом

Политиколог је објаснио шта га је подстакло да се 2018. године из Београда пресели у Подгорицу, шаљиво примећујући да "ситуација обично бива обрнута".

"Те 2017-2018. године сам осмислио један политички пројекат који је подразумевао да ја живим и боравим у Црној Гори, а имао сам све могућности за то будући да ја легално имам и црногорски и српски пасош. Црногорски закон о држављанству је рестриктиван и то није лако, и мали број људи испуњава услове да може да сачува оба држављанства", објашњава Павићевић.

Како додаје, није могао да замисли да се одрекне једног држављанства, а разлога за његов одлазак је било неколико.

"Размишљао сам шта је то сад чиме ја желим највише да се бавим. И онда сам открио да је то Црна Гора, јер је то доста занимљив простор политички, мој је и осећај био, али ми је и анализа показивала, да постоје услови, али и веома оправдани разлози да се иде ка развлашћивању Мила Ђукановића и његове Демократске партије социјалиста. Ја сам тада осмислио концепцију коју смо назвали меко развлашћивање ДПС Мила Ђукановића, и то је на крају читавог процеса требало да доведе до онога што смо сада добили", наводи.

Циљ је, како наводи саговорник Љиљане Смајловић, била мирна транзиција власти, до које су дошли другог априла 2023. године када је Мило у пуној мери, а потпуно мирно, развлашћен тако да никада више неће имати никакав формални утицај на црногорску политику.

"Мило је 30 година припадао страначкој структури која је била убедљиво и доминантно прва у Црној Гори. Први пут у историји она је данас друга. Када поредимо резултате ових парламентарних избора са оним из 2020. видите да је ДПС појединачно имао преко 30 посланика у скупштини која има 81 члана, а сада има мање од 20. ДПС је малтене преполовљен, а они људи које везујемо за идеале оне велике тридесетоавгустовске победе над Милом из 2020. године иду на минимум од 50 посланика. Године 2020. је то било 41, само је 1 донео превагу. Када погледате бројеве, релевантност Миловог ДПС је далеко испод онога што је некада била", објашњава Павићевић.

Како додаје, за разлику од Милошевића 2000. године, Мило је признао пораз на изборима, прихватио је да се осигура транзиција власти без перипетија, што је створило утисак, и код актера у Црној Гори, а и код међународних актера, да он показује неку меру одговорности.

"Мило је сада у пуној мери развлашћен пошто није успео да врати неке ствари на претходне услове. Ситуације 5. октобара 2000. и 30. августа 2020. су више различите него сличне, због различите реакције те двојице ауторитарних лидера у ситуацији кад губе моћ. Зато Милова није одмах пропала, него пад иде постепено", оцењује додајући да је недавни резултат ДПС најслабији резултат Милове странке у историји обновљеног вишестраначја у Црној гори.

Како наводи, његова мисија у црногорској политици је пуним развлашћивањем Мила Ђукановића завршена. 

Одговарајући на питање зашто се скоро половина црногорских гласача није појавила на биралиштима, Павићевић објашњава да за то постоје два кључна разлога: смиривање тензија које је Мило стварао како би 20 година успевао да дође до већине у скупштини, али и "нерад Европе сад".

"Спроведена су истраживања, анкете, које су покрету Европа сад уочи избора давале преко 30 одсто подршке, а то је покрет који је тек основан и нема инфраструктуру. Они су видели да имају нпр. 38 одсто и рачунали су да је та популарност довољна. Нису направили инфраструктуру која ће подсећати њихове гласаче. Нерад Европе сад је једна од кључних детерминанти које су проузроковале пад излазности", сматра Павићевић. 

"Ови наши ће свакако добро да прођу", мислили су људи који су отишли неко можда на море неко на село, недеља је била леп дан. Ако Европа сад настави да се понаша као да нема странку, тај балон ће врло брзо да се избуши. Морају да се држе неких правила у политици без којих ви не можете да имате тог сигурног гласача, додаје Павићевић. 

Павићевић је тренутно обавља функцију саветника потпредседника Владе Црне Горе Владимира Јоковића, председника Социјалистичке партије Црне Горе.

Афера До Квон за Абазовића била медвеђа услуга 

Како објашњава, превагу на недавним изборима донела су обећања из економске сфере, попут изјаве Европе сад да ће минимална плата бити 700 евра.

"Ко год да вам каже да зна ко ће формирати владу у Црној Гори, немојте му веровати.
У овом моменту ни Бог не зна ко ће формирати нашу владу", оцењује саговорник у "Релативизацији" и додаје да ће сваког ко макар намигне ДПС то скупо коштати. 

"Појавила се једна афера пред изборе названа До Квон афера. То Милојку Спајићу није нашкодило. До Квон је програмер крипто валута из Јужне Кореје он се нашао у ЦГ оптужују га Американци за проневеру милијарди. Он је ухапшен на основу међународних потерница. Сад се брани са слободе. Свега неколико дана пред изборе појављује се писмо тог До Квона, а у том писму се он малтене исповеда и пише како је друговао са Спајићем", подсећа Павићевић и додаје да се писмо читало Већу за националну безбедност. 

Како оцењује, ко год је осмислио реакцију Дритана Абазовића на то писмо учинио му је медвеђу услугу. 

"Спајићев коментар да неће са ДПС и Абазовићем је директна последица тога", објашњава политиколог објашњавајући да се то оправдава аргументом да је Абазовић злоупотребљавао институције сазивањем Већа за националну безбедност као што је некада ДПС злоупотребљавао институције, те да се чак говорило и о Спајићевом Хапшењу.

"Ја сам против тих театрализовања, против представа у политици", наводи Павићевић. 

Абазовић жели да се борба против мафије настави, он је као председник владе највише допринео тој борби, оцењује Павићевић. 

"У Црној Гори се зна да је он ударио на мафију и сигурно можемо да размишљамо о неким безбедносним ризицима за њега, ако није штићена личност на пример, односно ако не буде имао позицију у влади", сматра гост Смајловићеве и додаје да је и његов политички савет био да Спајић укључи Абазовића у владу као министра унутрашњих послова.

"Још један предлог је да нова влада буде састављена од свих актера који себе везују за велике идеале од 30. августа", што је, како закључују он и Смајловић, први пут да је он око нечега сагласан са Здравком Кривокапићем. 

Павићевић тренутно припрема књигу о људима који су највише допринели развлашћивању Мила Ђукановића,  укључујући и Кнежевића и Мандића који би, по њему, требало да развијају своје дипломатске вештине и сферу дипломатије. 

"Моја мотивација за припрему те књиге тиче се тога што мислим да је то што су успели да развласте Мила, да је то заиста историја. А за такав историјски догађај треба сачувати сведочанства", истиче он.

Како закључује, "перфектне свакодневне међуљудске односе између људи у Србији и Црној Гори само треба да се преточи у формалне политичке односе".

"Треба стално подсећати политичаре на ту вољу грађана. Милатовић је у интервјуу у Бечу рекао да не постоје ближи односни од односа Србије и Црне Горе", наводи Павићевић.

На питање која је његова наредна мисија и да ли планира да руши неку другу владу, Павићевић наводи да му је тренутно најинспиративнији изазов српског образовања, односно како наводи "својеврсан доситејевски искорак", ком планира да се посвети наредних месеци и година.

image