Србија и Балкан

Краљ криптовалута осуђен у Црној Гори, негирао да је финансирао Спајића

До Квон и његов пословни партнер осуђени на по четири месеца затвора
Краљ криптовалута осуђен у Црној Гори, негирао да је финансирао СпајићаGetty © Michael Regan / Staff

Такозвани "краљ криптовалута" До Квон и његов пословни партнер Хон Чанг Јон осуђени су на по четири месеца затвора у Основном суду у Подгорици због фалсификовања путних исправа, преноси РТЦГ.

У казну се урачунава време проведено у притвору у којем се налазе од 23. марта.

До Квон и Хон Чанг Јон оптужени су за фалсификовање пасоша којима су намеравали да напусте Црну Гору 23. марта приватним летом за Дубаи.

Они су тада ухапшени на подгоричком аеродрому јер су користили лажне пасоше Костарике, а приликом претреса код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Јужне Кореје и Белгије.

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара. Прошле године До Квонове криптовалуте Тера и Луна су доживеле колапс.

Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово изручење траже Јужна Кореја и САД.

У међувремену је Виши суд у Подгорици одредио шестомесечни екстрадициони притвор за До Квона и Чанг Јона. Црногорски суд би требало у том року да одлучи о њиховом изручењу Јужној Кореји.

Раније је најављено да ће специјални тужилац саслушати До Квона због писма упућеног премијеру Дритану Абазовићу у коме је указао на своје наводне финансијске везе са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.

Абазовић је потврдио да му је то писмо стигло у финишу кампање за парламентарне изборе који су одржани 11. јуна.

Спајић је одбацио оптужбе да До Квон финансира његов Покрет финансиран и окривио Абазовића да злоупотребљава институције. Истовремено је потврдио да познаје До Квона од 2018. године, а да се последњи пут с њим срео у новембру прошле године.

Спајићева странка је на изборима освојила највише гласова и посланичких места, због чега би он требало да буде именован за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

До Квон је пред тужиоцем негирао да је финансирао кампању Милојка Спајића, рекао је његов бранилац, адвокат Горан Родић.

image