Србија и Балкан

Поражавајућа статистика на КиМ: Школе се затварају јер нема ђака, а остали би да емигрирају

Потребно је да се направи реална анализа демографске ситуације
Поражавајућа статистика на КиМ: Школе се затварају јер нема ђака, а остали би да емигрирају© Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Према извештајима, у периоду од 2008. до 2022. године на Косову и Метохији је око 130.000 ученика мање, што представља пад за више од 30 одсто, преноси "Економија онлајн".

Таква ситуација забрињава, оцењују стручњаци за образовање, али још већи аларм је, како наводе, недостатак реакције институција. Кажу да уколико се не предузму неке мере, прети затварање школа.

Директор Института "Едгард" Ринор Ћехаја рекао је да овакво демографско опадање не чуди, али према његовим речима, недостатак институционалних одговора на прилагођавање одрживих политика против тог пада је изненађујући.

"Статистике и овакав демографски пад нису много изненађујући, то су грубе статистичке пројекције које је представила косовска агенција за статистику, а оно што изненађује је недостатак одговора институција на прилагођавање одрживих политика против овог демографског пада броја ђака", рекао је он.

Ћехаја је додао да ће смањење броја ученика имати директан утицај на структуру организације образовања.

Он је позвао надлежне институције да се направи реална анализа демографске ситуације.

Један број школа у руралним подручјима, каже, несумњиво је потребно реструктурирати у сврхе предшколског образовања.

"Неопходно је да преусмеравање и реструктурирање школа буду присутни у будућности на нивоу Косова због овог демографског пада и улагања у отварање школа за изборне бенефиције без икакве праве анализе демографских пројекција" рекао је он.

Стручњак за питање образовања Арђенд Османи оценио је да тако велики губитак броја ученика има последице и да је Косово угрожено.

"Ризик је да ће се овај тренд емиграције наставити и да ће породице и уопште становништво Косова наставити да емигрирају у развијене земље у значајном обиму. Али наставиће се и смањење наталитета, што је један од разлога смањења укупног броја ученика", сматра он.

Према његовим речима, постоји ризик да ће се школе затварати ако надлежне институције не предузму потребне кораке.

"Нема сумње да смо у опасности, затварање школа је прилично распрострањена појава у многим углавном сеоским насељима, многе школе су већ затворене, али ће се овај тренд наставити и у будућности. Мислим да ће бити јако тешко, јер видимо да је постојала велика нада да ће бити промена, са променом власти, да ће се борити против корупције, а приметно је међу становништвом да је разочарање велико, јер су се проблеми гомилали веома дуго. Становништво је изгубило наду и по сваку цену жели да емигрира", рекао је он.

image