Србија и Балкан

Матуранти у Звечану прославили малу матуру (ВИДЕО)

Веома смо захвални професорима и свима што смо успели да одржимо ову матуру због стања на северу Косова, поручила је матуранткиња Хана Бектешевић
Матуранти у Звечану прославили малу матуру (ВИДЕО)© ФОТО ТАНЈУГ/ ДОПИСНИШТВО КИМ

Матуранти ОШ "Вук Караџић" у Звечану, која се налази у близини зграде општине, а коју су 26. маја насилно заузели припадници Специјалне полиције такозваног Косова, симболично су прославили малу матуру.

Они су се испред зграде школе сликали заједно са наставницима и разредним старешинама.

"Веома смо захвални професорима и свима што смо успели да одржимо ову матуру због стања на северу Косова. Ово је један крај школовања, једног дружења основне школе, али и нови почетак, почетак средње школе, новог знања, тежња ка остварењу будућности", поручила је матуранткиња Хана Бектешевић.

Друга матуранткиња Анђелија Дерихавић каже да је матура, с обзиром на ситуацију тужна, али да мора да се иде даље.

"Да се боримо и да завршавамо оно што ми мислимо да треба, да градимо своју будућност, каријеру, све што смо замислили да то и остваримо", додала је она.

Разредни старешина Весна Марковић захвалила се родитељима који су успели у најважнијем циљу, а то је, како је навела, васпитање, као и да су наставници били ту да их образују.

"Ова генерација деце је стварно посебна, то су млади људи, који су часно и поштено научили шта је част и поштење и који су се прекалили у свим овим да кажем немирним временима на Косову и Метохији. Ја мислим захваљујући баш тој деци, а пре свега пожртвовању родитеља, да ова генерација неће да има проблема у даљем школовању. И оно што се тиче нас, разредних старешина битно је да су људи. Оцене се могу све поправити, али човек тешко", навела је она.

Њена колегиница, Гордана Радуловић каже да је ова генерација деце у ОШ "Вук Караџић" генерација која заслужује пажњу.

"Некако све се ломило преко њих. Корона, сада ова ситуација, стално их је нешто успоравало. И за овај дан смо се исто бринули, хоћемо ли уопште моћи да организујемо то матурско вече. У ствари, ево славимо га преко дана. Међутим, успели смо и због тога ми је много драго", рекла је Радуловић.

Ученици основних и средњих школа од 29. маја, када је избио сукоб између припадника Кфора и Срба, који већ пуних 15 дана протестују због насилног упада косовских специјалаца у зграде општина на северу КиМ, не похађају наставу, а школска година се завршила 6. јуна.

У току претходних дана, ученици и студенти разним перформансима током протеста на северу наше јужне покрајине изражавали су у јавности незадовољство због немогућности мирног живота и школовања.

image