Србија и Балкан

Дачић: Србија је највећи пријатељ Кине у Европи

Подршка Кине у очувању територијалног интегритета Србије је изузетно значајна и на томе смо јој захвални, поручио је шеф српске дипломатије
Дачић: Србија је највећи пријатељ Кине у Европи© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија највећи пријатељ Кине у Европи и да је уверен да ће две државе наставити да јачају сарадњу у свим аспектима, а нарочито у области економије и инфраструктуре.

"Србија жели да настави сарадњу са Кином као поузданим партнером, искреним пријатељем и једним од најутицајнијих политичких и економских фактора у данашњем свету", истакао је Дачић на отварању Друге конференције "Нови светски трендови у одразу 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине".

Ова порука шефа српске дипломатије стиже у време све већег захлађења односа између Запада и Кине. У својој Националној безбедносној стратегији Сједињене Америчке Државе недавно су управо Кину означиле као своју главну безбедносну претњу. Кина је одбила да се сврста уз земље Запада у осуди руске интервенције у Украјини.

"Подршка коју НР Кина пружа Србији у очувању територијалног интегритета изузетно је значајна и на томе сам захвалан и лично и у име Владе Србије", рекао је Дачић, при чему је навео да Србија узвраћа пуном подршком заштити кинеских националних интереса и поштовањем политике "Једне Кине".

Дачић је нагласио да смернице и закључци са Конгреса нису важни само за Кину, већ и за очување глобалног мира и стабилности, као и за "опоравак крхке светске економије и будући дугорочни развој читавог света", чему је посвећена кинеска Иницијатива за глобални развој, која је, сматра министар спољних послова Србије, у потпуности комплементарна са УН Агендом 2030.

Србија није велика земља по територији, али је велики пријатељ онима који је разумеју и поштују њене интересе, рекао је Дачић додајући да се две земље добро разумеју зато што и српски и кинески интереси "нису усмерени према туђем, већ према свом".

Када је реч о 20. Конгресу Комунистичке партије Кине, министар спољних послова Србије је оценио да то није само партијски скуп, већ важан историјски догађај за Кину и читав свет.

Дачић је истакао да је данашња конференција у Београду начин да се подстакне сарадња између Србије и Кине коју обе земље виде као пријатељску, стратешку и дугорочну на обострану корист.

Шеф српске дипломатије је честитао Си Ђинпингу на томе што је поново изабран за генералног секретара Комунистичке партије, и додао да је Србија поносна због тога што је Си Ђинпинг више пута демонстрирао приврженост Србији.

Министар спољних послова Србије је истакао да иницијативу "Један појас један пут" види као носећи модел сарадње две земље, наводећи да је Србија међу првим земљама препознала корист тог пројекта.

Кина ће спроводити мирољубиву спољну политику

Специјална изасланица заменика министра спољних послова Кине Ђа Ли обратила се путем видео линка и рекла да су на 20. Конгресу Комунистичке партије Кине представљени планови за даљи развој те земље, те да је потврђен континуитет кинеске спољне политике.

"Кина не одустаје од мирољубивог напретка, а једина је земља стална чланица УН која се заклела да неће прва употребити нуклеарно наоружање. Унапређиваћемо светски мир. Одлучни смо да ћемо спроводити мирољубиву спољну политику, радићемо на продубљивању глобалног партнерства", рекла је она.

"Иницијатива 'Један појас, један пут' поздрављена је од стране међународне заједнице. Кинеска страна је потписала документ о сарадњи са 149 држава и 32 организације, основала је Азијску банку за инфраструктурне инвестиције. Већ је покренут велики број пројеката, а међу њима и изградња брзе пруге Београд-Будимпешта", напоменула је специјална изасланица Ђа Ли.

image