Србија и Балкан

Нова грађа о страдању Срба у НДХ: Музеј жртава геноцида добио највећи прилив вредног материјала

У питању су документа, фотографије, публикације, књиге, уметничка дела, тродимензионални предмети – раритети међународних размера
Нова грађа о страдању Срба у НДХ: Музеј жртава геноцида добио највећи прилив вредног материјала© Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Музеј жртава геноцида богатији је за 1.675 јединица грађе, превасходно оне која сведочи о геноциду који је Независна Држава Хрватска починила над Србима, али и припадницима јеврејског и ромског народа, изјавио је директор те инситуције Дејан Ристић за Танјуг.

"У питању је архивска грађа – документи, фотографије, публикације, књиге, уметничка дела, тродимензионални предмети, дакле све оно што сведочи пре свега о геноциду који је Независна Држава Хрватска починила над припадницима нашег, али и јеврејског и ромског народа, као и бројним ратним злочинима и злочинима против човечности почињенима над Србима на целокупној територији Југославије у Другом светском рату и широм Европе", рекао је Ристић и додао да је ово највећи појединачни прилив грађе од оснивања те институције пре 31 године.

Мимо многобројних артефаката, који имају значај раритета међународних размера, откупљен је и дневник настао почетком маја 1945. у Дахау, након савезничког ослобођења, навео је Ристић.

"У питању је нотес једног америчког војника, који је очигледно био даровит уметник. Он је правио портрете припадника савезничких снага који су учествовали у ослобођењу Дахауа, као и портрете неколицине преживелих заточеника. Уз то је идентификовао сваког од њих, навео њихова имена и презимена, војну јединицу припадника савезничких снага или идентитет преживелих заточеника", рекао је директор Музеја.

У том дневнику се, међу припадницима америчких снага, налази и портрет Србина из Котор вароши.

Ристић је истакао да грађу Музеја жртава геноцида чине искључиво уникатни артефакти због чега им је тржишна цена изузетно велика. С тим у вези непроцењива је помоћ коју добијају од државе.

У Музеју су планирани образовни програми од 1. септембра, а 14. октобра биће отворена нова стална поставка у спомен-подручју Слободиште у Крушевцу, на дан ослобођења тог града у Другом светском рату.

Такође, у припреми је стална поставка у Пребиловцима (у Херцеговини) која ће бити отворена августа наредне године.

Музеј жртава геноцида је међународно референта институција, која тренутно располаже с више од 200.000 јединица грађе о страдању припадника српског, јеврејског и ромског народа.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner