Србија и Балкан

"Новости": Вучић наредио да сви непријатељски дронови на територији Србије буду уништени

Председник се на овај корак одлучио после инцидента који се десио на подручју изнад Мердара и у околини Рашке, када су непознати дронови осматрали касарне и положаје Војске Србије
"Новости": Вучић наредио да сви непријатељски дронови на територији Србије буду уништениwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић издао је данас званичну наредбу да све непријатељске беспилотне летелице на територији централне Србије буду моментално уништене.

Како пишу "Новости", председник се на овај корак одлучио после инцидента који се десио на подручју изнад Мердара и у околини Рашке, када су непознати дронови осматрали касарне и положаје Војске Србије.

У циљу спречавања даљих непријатељских активности подигнути су српски "мигови 29" у акцији праћења и евентуалног напада на непријатељске летелице.

Недуго затим, уочени објекти напустили су ваздушни простор централне Србије, а да то нису учинили, били би уништени јер је врховни командант издао наређење да се одмах дејствује противваздухопловним оруђем.

Војска у стању приправности због ситуације на КиМ

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је раније данас да је, по наредби председника Александра Вучића, Војска Србије у стању приправности и да је подигнут ниво борбене готовости због ситуације на Косову и Метохији.

Вучевић је, у гостовању на телевизији "Хепи", рекао да је Србија озбиљна држава и да зато ником не треба да се игра "ратних игара".

"Ми не можемо бити опуштени, а залажемо се за дијалог", истакао је министар одбране.

Он је поручио да је војска спремна да изврши сваки налог Вучића, који јој је главнокомандујући, штитећи све грађане Србије, укључујући и Србе на Косову и Метохији "и у то нико не треба да сумња".

"Србија је за дијалог. Боље је 1.000 дана преговарати, него један дан бити у траншеји или рову", оценио је Вучевић.

Он је упозорио да кад Србија прича о миру и стабилности, то не значи да је слаба или кукавица, јер је њена војска многоструко јача него што је била, али да поступа по налогу државног врха и председника.

Од поноћи, на Косову и Метохији је почела примена одлуке Приштине о пререгистрацији возила са српских на тзв. косовске таблице, давањем опомене возачима у којима се наводи да су таблице градова на Косову и Метохији које издаје МУП Србије нелегалне и да одмах посете најближи центар за регистрацију како би их променили на "РКС" таблице.

Из министарства унутрашњих послова привремених институција у Приштини раније је саопштено да ће сви власници аутомобила са српским таблицама од 21. новембра до 21. јануара бити кажњени са 150 евра.

image