Србија и Балкан

На Јарињу до 13 часова изречено 40 опомена због регистарских таблица

Возачима који немају РКС таблице полиција уручује опомене, које ће бити изрицане до 21. новембра
На Јарињу до 13 часова изречено 40 опомена због регистарских таблицаwww.globallookpress.com © Festim Beqir

Косовска полиција је данас до 13 сати на прелазу Јариње уручила 40 опомена возачима који су на север Косова и Метохије ушли возилима са КМ таблицама, јавио је Косова прес.

Они наводе и да су дуж магистралног пута Митровица - Лепосавић - Јариње на више локација приметна возила Кфора, а припадници Еулекса стоје на самом прелазу Јариње.

И на Брњаку возачима који немају РКС таблице полиција уручује опомене, које ће бити изрицане до 21. новембра као прва фаза спровођења одлуке Приштине о пререгистрацији возила, преноси "Репортери".

Куртијева одлука на делу

У складу са новом одлуком привремених приштинских институција, косовска полиција је данас почела да изриче опомене свим власницима возила са КМ таблицама, уз захтев да се обрате у било који од центара за регистрацију возила како би извршили пререгистрацију на РКС таблице.

Косовска полиција уручила је протекле ноћи прву опомену за возила која нису пререгистрована са српских регистарских таблица на РКС таблице. На административном прелазу Јариње, неколико минута после поноћи и истека рока за пререгистрацију, који су поставиле привремене приштинске власти, укор је уручен возилу регистрованом на КМ таблице којим је управљала жена, јавља РТС.

Полиција тзв. Косова на административним прелазима уручује возачима са регистарским таблицама градова са севера Косова и Метохије потврде да су обавештени да треба да пререгиструју возило, а на документу се налазе и смернице за пререгистрацију. 

Неколико возача који су са косовско-митровачким таблицама кренули са територије Косова и Метохије ка централној Србији рекли су да нису добили никакво упозорење.

Опомену добио и возач Хитне помоћи

На прелазу Јариње опомену је добило и возило Хитне помоћи.

Возач амбулантних кола, у изјави за Кљан Косова рекао је да ће код куће прочитати опомену коју је добио.

"Нисам је прочитао, прочитаћу кад дођем кући", изјавио је он.

Упитан да ли ће регистровати аутомобил на РКС таблице, навео је да то није његов аутомобил.

Власници аутомобила са КМ таблицама ће бити опомињани, па новачано санкционисани са 150 евра. Од 21. априла биће дозвољена вожња само са РКС таблицама. 

"Новом одлуком од 1. новембра 2022. године свим власницима возила који се крећу са нелегалним регистарским таблицама биће изречена мера укора, уз захтев да се исти упућују у Центар за регистрацију возила ради пререгистрације на таблице РКС", наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова привремених институција у Приштини.

Срби са Косова и Метохије истичу да неће примењивати мере које су донеле привремене приштинске власти. 

"Оно што јесте сигурно да Срби на северу КиМ неће прихватити те једностране одлуке и опет позивамо и Приштину, али и међународну заједницу, која је увидела да је направила грешку и дала подршку да овај процес траје два месеца, па након тога су тражили одлагање, да се решење за овај проблем, али и све остале проблеме траже за преговарачким столом", рекао је Милан Радојевић, градоначелник Северне Митровице.

Коментаришући одлуку о промени таблица на КиМ, Игор Симић, потпредседник Српске листе, рекао је да је очигледно да Аљбин Курти нема намеру да одустане од плана у којем жели да најдиректније подрива мир, ствара тензије и спроводи неки свој план који подразумева Косово и Метохију без Срба. Како је рекао, нема ни једног Србина који је спреман добровољно да се одрекне своје државе Србије, нити да замени своје регистарске ознаке, које издаје Србија.

image