Србија и Балкан

Амбасада Русије у Србији: Толкачеви покушаји да превари српску јавност осуђени на пропаст

"Украјински амбасадор претендује на то да разуме ситуацију на КиМ боље од руководства Србије", пише у саопштењу амбасаде РФ
Амбасада Русије у Србији: Толкачеви покушаји да превари српску јавност осуђени на пропаст© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Коментаришући изјаву украјинског амбасадора у Београду Владимира Толкача да ескалацију на "Косову" подстиче Русија а не приштинске власти, амбасада Русије у Србији саопштила је да су његови његови покушаји да натера српску јавност да поверује у лажну "реалност", коју промовише западна пропаганда, осуђени на пропаст.

Додали су да то само потврђује основаност циљева и задатака Специјалне војне операције, као и то да ће они бити испуњени.

"Упознали смо се с најновијим оригиналним расуђивањем украјинског амбасадора у Београду. Овога пута – о томе да разлог ескалације на Косову наводно није самовоља приштинских власти, коју западњаци подстичу, већ неко деловање Русије. Украјински амбасадор претендује на то да разуме ситуацију на КиМ боље од самог руководства Србије", пише у саопштењу амбасаде РФ.

Истакли су да су посебно упечатљива Толкачева заклињања у "принципијелност" става Украјине о подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

"Како онда оценити одлуку Кијева да се уздржи приликом гласања у Комитету министара Савета Европе о захтеву Приштине за чланство у овој организацији? Очигледно, овако изгледа принципијелност, према мишљењу режима Зеленског", констатовали су из амбасаде Русије.

Подсетили су да је кијевски режим одговоран за уништење и страдање хиљада цивила у Донбасу, рушење бране Каховске хидроелектране и дизање у ваздух цевовода за амонијак Тољати–Одеса, прогон руског језика и канонског православља.

Тај режим, како су рекли из амбасаде, на речима заступа "заједничке вредности", а у стварности велича нацистичке помагаче Бандеру и Шухевича. Такође, угрожава безбедност целог континента неразборито настављајући – пред очима експерата ИАЕА – гранатирање највеће европске нуклеарне електране Запорожје. 

"Русија ће се и даље залагати за поштовање суверенитета и територијалног интегритета Србије у односу на покрајину Косово и Метохију, гарантовано Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, и заштиту законитих права и интереса српског народа, као и градити пријатељско и обострано корисно партнерство са Београдом", закључили су из амбасаде РФ у Београду.

image