Србија и Балкан

Амбасадор Украјине: Надам се да ће Србија увести санкције Русији

Украјина тражи да Србија уведе санкције Русији и признаје да Београд и Кијев немају исто виђење руске Специјалне војне операције
Амбасадор Украјине: Надам се да ће Србија увести санкције Русији© Tanjug/AP Photo/Libkos

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач позвао је Београд да уведе санкције Русији и поручио да Кијев Србију сматра пријатељском земљом упркос неслагањима.

Толкач је у интервјуу за "Политику" рекао да Украјина и Србија још немају заједничко виђење сукоба у Украјини, пошто је српска страна више пута истакла да штити националне интересе у односима са Русијом и није се придружила увођењу санкција.

Украјински амбасадор је изразио наду да ће српска страна временом променити став према питању санкција Москви, колико год то данас изгледало тешко.

Напомињући да је Србија гласала "за" резолуцију о осуђивању агресије на Украјину Генералне скупштине УН и "за" суспензију чланства Руске федерације у Савету за људска права УН, амбасадор Украјине је поздравио те кораке и изразио наду да ће српска страна наставити да буде "доследна у својим наредним корацима у контексту руске агресије на Украјину".

"Без обзира на политичке притиске Русије и других земаља, Србија је одговорна држава и придржава се норми међународног права, посебно у погледу територијалног интергритета", истакао је Толкач.

Он је поручио и да је Украјини захвална Србији за помоћ коју јој је упутила преко УН - око три милиона евра за помоћ деци и расељеним лицима у Украјини и ван њених граница, као и за набавку енергетске опреме.

image