Свет

Боцан-Харченко: Запад користи Кијев као алат у борби против Русије

Постоји само један циљ - на било који начин скренути пажњу са стварних догађаја у Украјини, тврди руски амбасадор у Београду
Боцан-Харченко: Запад користи Кијев као алат у борби против Русије© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Колективни Запад бесрамно користи украјинске власти као алат у борби против Русије и задржавању остатака свог глобалног утицаја, пише амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Он у тексту за лист "Политика" наводи да су "сва злодела украјинских снага безбедности и националиста, од крвавог државног удара 2014. у Кијеву и осмогодишње агресије на Донбас, документовани од стране одговарајућих руских структура, као и од стране Међународног јавног трибунала за Украјину, који је основан у Русији 2022. године".

"Убеђени смо да починиоци бројних тешких злочина кијевског режима неће моћи да избегну законски предвиђену казну", поручује Боцан-Харченко.

Додаје да је Запад, откако је формално одобрио Минске споразуме из 2015. године, не само повлађивао саботирање мировни споразум од стране кијевског режима, већ је и дуги низ година припремао Кијев за освајање Донбаса војним путем, "по шеми примењеној 1995. године у односу на регионе Хрватске насељене Србима".

"Вашингтон и многе европске престонице свесно су доприносили ескалацији сукоба, намеравајући да Русији нанесу 'стратешки пораз'", пише руски амбасадор и истиче да уколико буде дошло до "схватања катастрофалних грешака из прошлости са дужном озбиљношћу, ефекат отрежњења је загарантован".

Осврнувши се на интервју украјинског амбасадора Володимира Толкача за "Политику", Боцан-Харченко је навео да је огорчен тиме како Толкач "злоупотребљава право говора, које му пружају српски медији, ширењем лажних оптужби на рачун Русије".

"Постоји само један циљ - на било који начин скренути пажњу читалаца са стварних догађаја у Украјини, за које пуну одговорност сносе злочиначки кијевски режим и колективни Запад", поручио је амбасадор Русије у Београду. 

Подсетимо, украјински амбасадор раније је позвао Београд да уведе санкције Русији и поручио да Кијев Србију сматра пријатељском земљом упркос неслагањима.

Напомињући да је Србија гласала за резолуцију о осуђивању агресије на Украјину Генералне скупштине Уједињених нација и за суспензију чланства Руске федерације у Савету за људска права УН, Толкач је поздравио те кораке и изразио наду да ће српска страна наставити да буде "доследна у својим наредним корацима у контексту руске агресије на Украјину".

Одговарајући на питање о евентуалним претензијама Пољске и Мађарске на територију Украјине, одговорио је да је реч о "још једној руској информативно-психолошкој операцији чији је циљ подривање нашег поверења и поверења у наше партнере, као и наших партнера у нас, то је покушај провокације".

image