Србија и Балкан

После састанка председника Вучића и Милатовића: Ускоро именовање амбасадора (ВИДЕО)

Србија ће дипломатског представника у Подгорици именовати за десетак дана, а Црна Гора након формирања нове владе
После састанка председника Вучића и Милатовића: Ускоро именовање амбасадора (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

После састанка председника Србије Александра Вучића и Црне Горе Јакова Милатовића у Палати "Србија" у Београду најављено је скоро именовање амбасадора у Београду и Подгорици. Како је рекао председник Вучић, Србија ће свог дипломатског представника у Подгорици именовати у наредних 10-12 дана. 

"Сложили смо се да је неопходно именовање амбасадора, добио сам уверење и од Вучића да ће Србија направити брзо корак у том правцу, а Црна Гора након формирања нове владе у Црној Гори", рекао је Јаков Милатовић.

Црногорски председник рекао је да је, с обзиром на обим и значај економске сарадње, парадоксално да две земље немају дипломатски однос на нивоу амбасадора, немају заједничке граничне прелазе, а платни промет између Србије и Црне Горе је озбиљна пословна баријера, као и да никада није одржана заједничка седница наших влада.

Србија је у економском смислу можда и најважнији партнер Црне Горе, рекао је председник Милатовић и додао да је Црна Гора највише извозила у Србију.

"Србија је највеће туристичко тржиште за Црну Гору, гости из Србије су само у прошлој години имали удео од 25 одсто укупних ноћења страних гостију. Србија је била највећи страни инвеститор у Црној Гори и то са уделом од 12 одсто од укупне вредности страних директних инвестиција", истакао је Милатовић.

Данашњи и јучерашњи разговори су потврда да је јачање билатералних веза Србије и Црне Горе од огромне узајамне користи, истакао је председник Србије Александар Вучић.

"Наши добри односи су важни због грађана наших земаља, они треба то да осете. Постоји велика трговинска размена имајући у виду величину земаља, пропорционално броју становника, имамо највећу трговинску размену са Црном Гором", нагласио је Вучић.

Он је додао да је Црна Гора важан партнер не само због економије, већ и због традиционалне блискости и повезаности.

Вучић је рекао да су разговори били дуги, садржајни и отворени, а да се говорило о бројним питањима, инфраструктурним, енергетским.

"Србија је заинтересована да купује део ЛНГ гаса од Црне Горе која је најавила да ће изградити терминал у Бару. Куповали бисмо око 2,7 милиона кубних метара на дневном нивоу, то нам није довољно, али би помогло даљој сигурности гасног снабдевања Србије у будућности", навео је Вучић.

Председник Србије навео је и да је за 16 одсто виша трговинска размена са Црном Гором у првих шест месеци ове године, као и да се очекује да она до краја године буде милијарду и 600 милиона евра, што је апсолутни рекорд.

"Знам да у Црној Гори постоје многи који се труде да подигну страх од Србије, да она тражи или очекује нешто од Црне Горе. Рекао сам ни на сенку нећемо да вам станемо, ако желите да учествујемо, хоћемо, ако не, нећемо", рекао је Вучић.

Он је додао и да се дана да ће у наредних два-три месеца бити организована прва заједничка седница влада двеју земаља, а Црној Гори обећао да ће имати истакнуто место на београдском "ЕКСПО 2027", као што су и затражили.

Двојица председника одговарала су на новинарско питање о изручењу бившег црногорског председника Светозара Маровића. Милатовић је рекао да су се у разговорима сложили да свако ко је осуђен треба да одслужи затворску казну и додао да је добио уверавања од председника Вучића да ће се Србија одговорно према томе односити.

Вучић, одговарајући на исто питање, рекао је да ће Србија пружити одговарајуће, на озбиљан начин утемељене одговоре.

"Код мене се намеће као питање нешто друго: зашто се у нашим односима увек тражи разлог да би се онај други окривио за нешто или за непоштовање неког. А што је Црна Гора признала отцепљење дела територије Србије? Што се не запитате какав је наш став према томе", рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, црногорски председник навео је да Црна Гора јесте признала независност тзв. Косова, али разуме и позиције Србије.

"Пријатељски подржавамо дијалог Београда и Приштине и надамо се да ће ускоро доћи до деескалације тензија на КиМ. Председник Вучић је урадио доста да дође до смиривања ситуације, али за танго је потребно двоје", навео је Милатовић.

Црногорски председник допутовао је јуче у званичну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је министар иностраних послова Ивица Дачић. 

Јакову Милатовићу данас је приређен свечани дочек испред Палате "Србија" где су потом одржани састанци српске и црногорске делегације које су предводили председници две државе.

Милатовић ће се данас састати и са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем, а предвиђено је и да положи венац на Споменик незнаном јунаку на Авали уз војне почасти, као и да положи цвеће испред Основне школе "Владислав Рибникар".

image