Србија и Балкан

Брнабић потврдила: Рушићемо непријатељске летелице

Премијерка је истакла да је Србија једина земља на континенту која не уводи санкције Русији као и да је наша позиција принципијелна и у складу са националним интересима
Брнабић потврдила: Рушићемо непријатељске летелице© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Мигови-29 Војске Србије подигнути су након што су беспилотне летелице снимале активности у Копненој зони безбедности, изјавила је премијерка Ана Брнабић за РТС.

"Тачно је, беспилотне летелице су снимале један положај у нашој Копненој зони безбедности и наше две касарне и мене је обавестио председник Републике и врховни командант Војске Србије, он је дао налог да се појача полицијска заштита у ваздуху, тако да је тај налог сада сталан, трајан и на снази, и остаће на снази", навела је Брнабић.

Она је истакла да, ако се сличне ситуације буду понављале, наша земља ће, као што би урадила и свака друга, срушити те летелице.

Премијерка није желела да открије које земље су слале дронове, али је прецизирала да су уређаји снимали две касарне у Копненој зони безбедности.

Положаји војске надзирани су, како је раније објављено, на подручју изнад Мердара и у околини Рашке. 

Уочени објекти напустили су ваздушни простор централне Србије пре уништења противваздухопловним оруђем које је наложио председник Вучић.

Тај инцидент је, како је истакла премијерка, довео до подизања борбене готовости војске, јер, реч је, додала је, о безбедности Срба на Косову и Метохији.

"Верујем да постоји веза и да има много страних фактора који желе да знају какви су наши планови у вези са обезбеђивањем Срба на КиМ. Ми ћемо се као и до сада трудити да чувамо мир и безбедност и да позитивно утичемо на безбедност", истакла је Брнабић.

Додала је да је то у овом тренутку изузетно тешко, јер има људи који ће употребити све што се може употребити да даље дестабилизују ситуацију, као и да једностраним потезима угрозе безбедност, не само код нас него и шире на простору Балкана.

О санкцијама Русији: Једини смо остали конзистентни

Одговарајући на питање колико је наша земља близу увођења санкција Русији, премијерка је рекла "ништа даље и ништа ближе од онога где смо били након седнице Савета за националну безбедност и закључка који нисмо ни за јоту променили од тада."

"Једина смо земља која је у том смислу остала конзистентна", додаје премијерка.

Наша позиција је, истакла је Брнабић, приниципијелна и у складу најпре са нашим националним интерсима, али и са свим принципима међународног права и повељом УН.

"Очигледно да је тешко аргументовано се супротставити том ставу, пошто до сада успевамо да га бранимо и једина смо земља на европском континенту која не уводи санкције Руској Федерацији", рекла је премијерка.

Указала је да има огромних притисака на нашу земљу, и то на различите теме.

"Више не знају ни они који нас притискају око чега нас притискају, па тако некада притискају мало више око једног, некада око другог. Сада више око Косова, па не могу око санкција", навела је Брнабић.

Она је истакла и да Србија мора да се третира као посебан случај због свега онога што је нама учињено.

image
VV inauguration
banner