Србија и Балкан

Због чега је крив Александар Вулин: Америка не прашта патриотизам у српским службама безбедности

Свима је јасно да Вулинове кривице у ономе што се наводи као објашњење Стејт департмента о увођењу санкција апсолутно нема, и да је његова кривица то што је близак Русији, сагласни су саговорници РТ Балкан
Због чега је крив Александар Вулин: Америка не прашта патриотизам у српским службама безбедности© Milos Tesic/ATAImages

Сједињене Америчке Државе се већ деценијама мешају у рад српских безбедносних служби, нимало марећи што је њихов притисак директан и очигледан. Александар Вулин је, још од именовања на чело Безбедносно-информативне агенције (БИА), био трн у оку Америци.

Према наводима медија блиских Западу, амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил покушавао је да утиче на српске власти да не именују Вулина за директора најважније националне обавештајне службе.

Како Београд није послушао диктат из Вашингтона, Америка је одлучила да одговори како уме - увођењем санкција.

Свима је јасно да Вулинове кривице у ономе што се наводи као објашњење Стејт департмента о увођењу санкција апсолутно нема, и да је његова кривица то што је близак Русији, сагласни су саговорници РТ Балкан.

Да је то једина кривица Вулина, а не некакав криминал, корупција или било шта слично што наводи Вашингтон, потврдио је и председник Србије Александар Вучић.

"Санкције против њега су уведене због његовог односа према Руској Федерацији. Сутра ћу темељно да говорим о свему томе, о његовој позицији и позицији државе Србије", рекао је Вучић.

На америчким санкцијама само исправни Срби

Честитам Вулину што се нашао на америчком списку санкционисаних, каже за РТ Балкан лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и додаје да би шеф БИА требало да се поноси америчким санкцијама.

"Мени су те санкције увели још пре више од 20 година, завели су и многим другим Србима, Слободану Милошевићу и целој његовој породици. На санкцијама се налазе само исправни Срби, а нема ниједног од српских издајника", каже Шешељ. 

На питање због чега се Вулин нашао на удару санкција, Шешељ одговара да је разлог у томе што је Вулин српски патриота, јер се бори за интересе Србије и српског народа, што је против увођења санкција Русији и што одржава пријатељске односе са Русијом.

"Дакле, праве кривице нема. Заводећи њему санкције, Американци заправо упозоравају и све остале српске политичке и државне функционере који воде патриотску политику", каже Шешељ.

Оно што је Америка навела у свом објашњењу да Вулин тобож користи своје везе за некакву корупцију да би реализовао интересе Русије, толико је сулудо, да не може да се коментарише, каже председник Покрета РОД Драган Станојевић за РТ Балкан.

Посреди је интерес Америке да службу и политику у Србији не може да води ниједан човек који је патриота, оцењује Станојевић.

"Вулин је један од људи који штити српске националне интересе, који није потчињен западним системима вредности и интереса, као неке његове претходне колеге", каже Станојевић.

Напомиње да Америка користи своје наративе како би Вулина означила као проруског човека.

"Чак и ако је неко данас проруски човек, то аутоматски значи да је и просрпски, јер се интереси Србије и Русије поклапају више од 90 одсто. Разлог таквог поклапања је у томе што Русија стоји на путу одбране оних вредности за које се залаже већина српског народа", каже наш саговорник.

Иза овог потеза Вашингтона Станојевић види две поруке.

"Једна је усмерена Вучићу да би требало да се потчини неким њиховим налозима и захтевима које желе да остваре. Други је да се покаже да Вулин тобоже реализује неке руске интересе", сматра Станојевић.

Са друге стране, лидер Српске лиге Александар Ђурђев за РТ Балкан каже да званичници Вашингтон више не шаљу никакве поруке, него спроводе оно што су одлучили.

"А то је да ће се под ударом њихове администрације наћи сваки политички субјект за кога они процене да подржава Русију и њен утицај. Вулин и Додик су почетак и ускоро очекујем наставак", каже Ђурђев.

Шта ће бити са Вулином

Саговорници РТ Балкана сагласни су да власт у Србији неће подлећи притиску Америке, али и да је потребно сачекати одговор Београда који је најавио Вучић.

Шешељ је уверен да ће председник Србије остати чврст у одбрани српских националних интереса, одбрани Косова и Метохије, Републике Српске и да никад неће ни помислити да уведе санкције Русији.

Већински српски народ жели политичаре који ће водити независну политику, јер оно што диктира Запад за Србију значи пропаст, каже Станојевић.

"Ми смо то већ видели, а видимо и по питању Косова и Метохије. Комплетна политика која се води против наше државе не одговара нашим интересима. Америка очигледно на Вулиновом месту жели да види некога попут Чедомира Стојковића или неких који су аутошовинисти који надасве воле Америку и који би све учинили само да Србији не буде боље", каже Станојевић.

Додаје да се нада да ће Вулин остати на функцији, као и цео тим људи око њега, јер, како каже Станојевић, то су људи који се боре за српске интересе, а не за интересе Запада.

Занимљиво је да смену Вулина тражи Европски парламент, али и прозападна опозиција у Србији.

"Та прозападна опозиција је сва издајничка и они непрекидно извршавају захтеве западних сила. Зато ме то уопште не чуди", каже Шешељ.

Станојевић напомиње да се уочава да иза београдских протеста, који се декларативно одржавају због насиља у друштву, стоје западне обавештајне службе, а да такозвани прозападни лидери у Србији реализују пројекат који је против интереса већине српског народа и државе.

"Они злоупотребљавају незадовољство људи за своје захтеве којима показују за чије интересе раде. Народ не прихвата те захтеве, на протестима на којима сам и ја био, нико од народа није говорио да тражи те захтеве које они прокламују", каже Станојевић.

Насупрот томе, Ђурђев одговара контрапитањем.

"Да ли је случајно да Москва не подржава никога у Србији ко се труди да на било који начин афирмише српско-руску сарадњу и савезништво у било којој области? Видимо да се у администрацији САД саборно труде и сложни су у одбрани сопствених националних интереса. Док и у Москви и у Београду још увек је присутан комплекс ниже вредности. Као што Београд коначно мора да престане да се брани од Срба исто тако Москва мора да престане да се брани и од Руса и од Срба", сматра Ђурђев.

Додаје да би требало сачекати какве ће поруке послати званични Београд и званична Москва.

image