Свет

Поглед из Вашингтона: Кривци за догађаје на Балкану нису САД, ни ЕУ већ "српски" и "руски свет"

ЕУ би, наставља албански лобиста, постала ефикаснија уколико би увела санкције Додику и његовим сарадницима из Републике Српске
Поглед из Вашингтона: Кривци за догађаје на Балкану нису САД, ни ЕУ већ "српски" и "руски свет"www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Не постоји важнији фактор у одређивању оног шта ће се дешавати у наредних неколико година у Приштини, Сарајеву или Подгорици од исхода сукоба у Украјини, тврди некадашњи амерички дипломата и вишедеценијски албански лобиста Данијел Сервер, у тексту на свом блогу (peacefare.net).

Уколико Русија победи, додаје Север, треба очекивати да Србија удвостручи своје напоре у стварању "српског света", као што то очекују у Београду и Бањалуци.

Управо су шеф српске Безбедносно-информативне Александар Вулин и председник Републике Српске Милорад Додик, наставља Сервер, прошле недеље посетили Москву, из чега он закључује да су "тамо добили наређења за блокирање даљих успеха Запада у региону."

У међувремену, митинг председника Вучића показао је да Србија наставља да окупља Србе, у сарадњи са председником Републике Српске Милорадом Додиком и њиховим савезницима у Црној Гори.

Реакција Београда на постављање албанских градоначелника на северу Косова, сматра Сервер, несумњиво "показује његове хегемонистичке територијалне амбиције". "Српски свет" и "руски свет" су у основи једно те исто: ниједан Србин или Рус не треба да прихвати либерално-демократски поредак у коме други могу да над њима стекну већину.

"Етничка аутократија на дефинисаној, јединственој територији", закључује овај албански лобиста, "заједнички је циљ Русије и Србије." А управо "то је неспојиво са постојећим државним структурама на Балкану и у Украјини, које укључују широку заштиту мањина."

Санкције, санкције, и опет санкције

Шта у вези са тим могу да ураде САД и ЕУ, пита се Сервер. Први потез је декларативан и очекиван: Вашингтон и Брисел су били довољно јасни у погледу своје реторичке подршке непромењивости граница на Балкану.

Међутим, та посвећеност је већ неко време доведена у питање. На пример, пет држава чланица ЕУ које не признају такозвано Косово слабе ефикасност Уније на Балкану.

ЕУ би, наставља бивши амерички дипломата, постала ефикаснија уколико би увела санкције Додику и његовим сарадницима у Републици Српској. САД и ЕУ треба да припреме санкције и политичким снагама у Црној Гори уколико оне наставе да иду у руском правцу.

"Такође, америчка посвећеност суверенитету и територијалном интегритету на Балкану је доведена под знак питања. Вашингтон је у петак подржао Србе, осудом одлуке премијера Куртија да нови градоначелници заузму места силом, а није осудио распоређивање српских оружаних снага на административним прелазима. Приштина, имамо проблем!", упозорава Сервер.

Сервер посве разуме, па чак и саосећа са жељом Куртија да настави са "спровођењем изборних резултата". Он жели да оствари суверенитет Косова на целој територији. Ипак, пита се овај лобиста, има ли он план шта да заиста да уради пошто Београд без сумње контролише Србе на северу покрајине?

Посебан проблем је у међународном и локалном - српском прихватању. Такозваном Косову су потребни "пријатељи": САД и ЕУ. У овом случају, Курти их нема на својој страни.

Сервер не жели да каже да је Курти направио грешку, јер ће то зависити од будућег тока догађаја. Ипак, уколико јасно идентификујемо проблем, тај проблем је, подвлачи он, несумњиво отпор Срба.

Циљеви Косова и циљеви Украјине идентични

Нажалост, циљеви Београда су јасни: Београд жели да подели такозвано Косово и Босну, де факто или де јуре, као и да прогута целу Црну Гору. Русија подржава те циљеве, како би ослабила НАТО и ЕУ.

Приштински циљеви треба да буду исто толико јасни: да Приштина потврди свој суверенитет и територијални интегритет, и да целу земљу што пре уведе у НАТО и ЕУ.

То су, према мишљењу Сервера, и циљеви Украјине. Сервер се нада да ће се све добро развијати по Куртија. Ипак, Приштина нигде неће стићи без подршке САД и ЕУ, као ни без прихватања локалног српског становништва.

Како закључује Сервер, реконструкција и једног и другог сада треба да постане главни циљ руководства такозваног Косова.

image