Србија и Балкан

Афера До Квон и даље потреса Црну Гору: Јужнокорејац тврди да није финансирао Спајићеву кампању

Ухапшени краљ криптовалута негирао је приче које су се пронеле током предизборне кампање уочи парламентарних избора у Црној Гори
Афера До Квон и даље потреса Црну Гору: Јужнокорејац тврди да није финансирао Спајићеву кампању© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Држављанин Јужне Кореје До Квон оптужен у Црној Гори, изјавио је током саслушања у Управи за извршење кривичних санкција (УИКС) да није финансирао политичку кампању председника Покрета Европа сад Милојка Спајића.

До Квонов адвокат Горан Радић изјавио је да је До Квон саслушан у својству грађанина у вези са боравком у Црној Гори, дешавањима од како је у притвору и "наравно за оно фамозно писмо око којег се створила и афера", преноси РТЦГ.

"Оно што се помињало у медијима о евентуалним незаконитим трансакцијама, од тога нема ништа. Никакве везе он нема ни са финансирањем некакве политичке кампање Спајића. То је децидно негирано и то једноставно није истина", рекао је Родић.

До Квон је испитиван о околностима слања писма премијеру, министру правде и Специјалном тужиоцу и он је пред тужиоцем децидно негирао да је имао било какву новчану трансакцију извршену према Милојку Спајићу и да није, на било који начин, учествовао у незаконитом финансирању његове политичке кампање, како се то спекулисало претходних десет дана у медијима, рекао је Родић.

РТЦГ преноси да су комбиноване трансакције од око седам милиона долара направљене са "крипто новчаника" јужнокорејског држављанина До Квона, док се он налазио у затвору Спуж.

Професор Џеву Чо из Сеула, који преко годину дана прати Квонове активности, каже да је то било могуће једино уколико је некадашњи "краљ криптовалута" имао приступ интернету или је у тајности податке предавао неком другом.

image