Србија и Балкан

Смајловић: Политичке кризе у Србији се увек искористе за пропаганду против Додика

Ово што ради Грухоњић назвала бих коментарисање са подстрекавањем, указала је Љиљана Смајловић за Срну
Смајловић: Политичке кризе у Србији се увек искористе за пропаганду против Додика© ATA Images

Новинарка Љиљана Смајловић сматра да су ставови о геноциду у Сребреници и геноцидности Републике Српске, које су у програму телевизије Н1 изрекли новинарка те куће и новосадски новинар Динко Грухоњић, показатељ да се политичке кризе у Србији увек искористе за пропаганду против Милорада Додика и лов на председника Републике Српске.

Коментаришући речи водитељке Н1 да РТС "користи фразу 'дешавања у Сребреници' за 'геноцид' у Сребреници" и Грухоњићеве да "људи из Републике Српске у Београду и Новом Саду траже резервни положај, јер знају да је Српска неодржива пошто је настала на монструозан начин", Смајловићева је рекла да је Грухоњић све то причао и раније осим једне тезе.

"Овде је занимљив овај нови моменат и покушај представљања Републике Српске као деморализоване политичке заједнице, из које се бежи у Србију", изјавила је Смајловић за Срну.

Говорећи о поређењима извештавања РТС-а и Н1, Смајловићева је подсетила да је РТС недавно начин на који Н1 прати београдске протесте назвао "извештавање са подстрекавањем".

"Ја бих рекла да је то добра дијагноза, па бих ово што ради Грухоњић назвала коментарисање са подстрекавањем", навела је Смајловић.

Према њеним речима, Грухоњићев глас у Србији је усамљен, иако се на Телевизији Н1 не види да је тако.

"Грухоњић о Републици Српској одавно говори језиком мржње. Тако говори и о колегама које не мисле као он и по том језику мржње је у Србији познат. Некако нисам у стању да то што он говори видим као нарочито битно", закључила је Смајловић.

image