Србија и Балкан

Гујон: Свако српско дете из региона треба бар једном да посети своју матицу

У Београду ће до краја августа бити одржано шест летњих кампова у којима ће боравити 800 српске деце из целог региона, док их је 90 већ стигло из Северне Македоније
Гујон: Свако српско дете из региона треба бар једном да посети своју матицу© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Циљ дечјих кампова је да свако српско дете рођено у региону макар једном дође у Србију и да борави у Београду, не би ли упозналo своју матицу, изјавио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, те додао да је реч о програму који ће постати традиционалан а за који је сада издвојено 27 милиона динара.

У Београду ће до краја августа бити одржано шест летњих кампова у којима ће боравити 800 српске деце из целог региона – из Румуније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске – док их је 90 већ стигло из Северне Македоније.

Многи од њих, указује Гујон, никад нису били у Србији или кад су били, нису посетили престоницу.

"За децу из Гламоча, из Мостара која ће доћи, из Куманова која су сада ту, Србија је њихова матица, а Београд и њихова престоница, не само српска већ и светска. Сви они носе Србију у срцу. Јер Срби су један народ и не живе само у Србији већ у свим земљама региона, а има их много и ми их обилазимо као Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону", нагласио је Гујон за РТС.

Додао је да је интересовање деце за кампове велико, односно да су имали дупло више места, дошло би дупло више деце.

Уз то, по Гујоновим речима, приоритет Управе биће отварање допунских школа српског језика.

"За две и по године отворене су 34 школе од Малте до Русије, преко Аустрије, Холандије, Шпаније, а од септембра ће први пут бити и три допунске школе српског језика у Америци", навео је он и додао да је школама поклоњено и 25.000 уџбеника.

Поред рада с дијаспором Гујон је рекао и да у оквиру хуманитарне организације "Солидарно за Косово" раде неколико пројеката на КиМ – реновирање две школе и амбуланте код Великог Ропотова у Томанцу и Рајановцу.

Помоћ Србима на Космету и у БиХ

Такође, за недељу дана почиње 12. по реду летовање на мору за децу из косметских енклава.

"Ове године смо изабрали заједно са Епархијом рашко-призренском децу из Косовског поморавља и из Гораждевца, које је такође страдалничко место, где је убијено двоје деце на реци Бистрици", подсећа Гујон.

Захваљујући трипут већем буџету за потребе Срба у региону Управа ће, поред кампова за децу, спровести у септембру конкурс за самоодрживе пројекте у региону.

"Претходне две и по године смо помогли 150 повратничких домаћинстава у Федерацији БиХ, али и у Црној Гори, кроз механизацију, кроз стеоне јунице, кроз стоку и тиме показали да је Србија уз њих", нагласио је Гујон.

Уз то у Федерацији Босне и Херцеговине покренули су и велику акцију заштите имовинских права Срба.

"То значи да ћемо заштитити 57.000 хектара српске земље у Федерацији, која би била изгубљена да се нисмо укључили. То је највећи ризик тамо, да они који су отишли за време рата или након њега изгубе имовину, оно што је припадало њима или њиховим породицама", закључио је Гујон.

image