Србија и Балкан

Дачић: Повлачење признања Косова започело је од Суринама

У Београду је одржан састанак Дачића и министра спољних послова Суринама
Дачић: Повлачење признања Косова започело је од Суринама© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова, међународног пословања и међународне сарадње Републике Суринам Албертом Рамчандом Рамдином и оценио да је Суринам изразито пријатељски наклоњен према Србији, и истакао да су две земље изразиле спремност да развијају сарадњу на највишем нивоу у свим областима.

Дачић је после састанка са Рамдином на конференцији за новинаре изразио захвалност Суринаму, који је 2017. повукао признање једнострано проглашене независности тзв. Косова, подсећајући да је након тога признање повукло још 27 земаља.

"Цела та организована акција државног врха у вези са редефинисањем одлука појединих земаља о једностраном проглашењу независности Косова је и започела повлачењем признања од стране Суринама. Поред тога, Суринам је гласао и против захтева Косова за пријем у Унеско и Интерпол, у оба случаја су гласали против његовог пријема што је за нас било од капиталног значаја", рекао је Дачић.

Он је навео да је посетио Суринам 2018. и да ће током дана на заједничком састанку код председника Србије Александра Вучића разговарати о успостављању још ближе комуникације између председника две земље, као и о организовању посета.

"Спремни смо да на највишем нивоу и у свим областима развијамо нашу сарадњу, то значи на билатералном плану у смислу посете на највишем нивоу, формирањем заједничког комитета, односно комисије за сарадњу, одржавањем политичких консултациија између наша два Министарства", рекао је Дачић.

Дачић је захвалио Влади Суринама на подршци нашој земљи као кандидату за организацију међународне изложбе ЕКСПО 2027 и додао да ће разговарати о томе на који начин ће Суринам бити представљен на тој изложби.

Рамдин је навео да Суринам поштује територијални интегритет Србије и да ће наставити да пружа подршку нашој земљи по овом питању.

Додао је да постоје велике могућности за сарадњу две земље у области привреде и бизниса.

"Ми ћемо бити произвођач нафте и гаса у наредних неколико година и видим да је ово велика прилика за српске компаније. Такође, видим прилике и у области пољопривреде, хране", рекао је он.

image