Србија и Балкан

"Албанијан пост": Шта чека Приштину ако Курти не прихвати услове Запада

Санкције би могле да погоде Аљбина Куртија и његове најближе сараднике
"Албанијан пост": Шта чека Приштину ако Курти не прихвати услове Западаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Уколико премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти не прихвати услове које су пред њега поставиле Сједињене Америчке Државе и Европска Унија, Косово би могло да се суочи са до сада незапамћеним санкцијама.

"Албанијан пост" пише, позивајући се на дипломатске изворе, да би Косово, на државном нивоу, могло да се суочи са изузетно озбиљним ограничењима, а санкције би погодиле и самог Куртија и његове најближе сараднике.

Санкције, подељене у две фазе, са осам тачака, су оштре и без преседана у историји Косова.

Север Косова и Метохије вратио би се у стање од пре 2004. године, пре него што је Кфор преузео контролу, средства из САД и ЕУ била би блокирана, а међународна заједница "изразила би пасивност према кампањи Србије за повлачење признања такозваног Косова". Приштини прети и блокада интеграционих процеса и евентуално искључење из неке од међународних организација у којој је већ члан.

"У случају да се ситуација на терену погорша и дође до тачке озбиљног угрожавања опште безбедности, укључујући и угрожавање трупа Кфора, премијер Аљбин Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља би могли да буду проглашени персонама нон грата", рекли су извори за "Албанијан пост".

Трансатлантска заједница, појашњава извор, има виталну потребу да не дозволи центар кризе иза крила линије контакта са Русијом, јер, како тврди специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, Русија има користи од кризе на северу КиМ, иако је сама Москва није режирала.

"Међународна заједница затечена је јер је веровала да би Србија могла да буде проблематична страна када је у питању покретање француско-немачког предлога, а нико није очекивао да ће управо Влада Косова својим деловањем промовисати несигурност и подгревати кризе и сукобе", каже извор који додатно појашњава ток потенцијалних санкција.

У првој фази, Косово би се суочило са финансијским ограничењима у виду замрзавања средстава из Европске уније, што значи да би Приштина остала без милиона евра који се сваке године сливају на Косово кроз владине програме или невладине канале из ЕУ.

Исто ће се десити и са процесом визне либерализације, то јест слободним визним режимом за грађане такозваног Косова.

Косово је, подсетимо, стављено на дневни ред за за чланство у Савету Европе, али би у првој фази санкција и овај процес могао да буде заустављен.

Ова фаза укључује и "замрзавање америчких фондова" и "замрзавање програма за Косовске безбедносне снаге".

Друга фаза санкција била би шира и усмерена на политички и безбедносни ниво.

Међународна заједница ће у овој фази показати "пасиван однос према кампањи Србије за повлачење признања такозваног Косова", што би могло да доведе до искључења Косова из појединих међународних организација.

Једна од најстрожих фаза санкција, према речима дипломатских извора "Албанијан поста", биће "реорганизација међународног војног присуства".

Пошто се ситуација на северу КиМ погоршава, Курти и Свечља могли би да буду проглашени персонама нон грата уз оправдање да "представљају опасност по безбедност и мир".

Међутим, све ово је тренутно на хипотетичком нивоу, јер Курти и његова Влада имају рок до петка да одлуче о испуњавању три услова међународне заједнице, а Запад се нада да неће морати да повуче тако драстичне кораке.

Шта год да Курти одлучи, јасно је да је међународној заједници понестало стрпљења и да жели брз и јасан одговор из Приштине.

image