Србија и Балкан

На интернету фотографије деце вреба око 750.000 педофила

С обзиром на то да су друштвене мреже постале саставни део нашег живота пре више од деценије, сада имамо целу генерацију деце – малих "Трумана", чије животе прате десетине хиљада људи, баш као у истоименом филму. Они знају буквално све о њима, истакла је уредница сајта "Детињарије"
На интернету фотографије деце вреба око 750.000 педофилаwww.globallookpress.com © Christoph Dernbach

Подаци националног контакт центра за безбедност деце на интернету, који је формирало Министарство трговине и телекомуникација, говоре да је током 2022. креирано 110 предмета који су упућени тужилаштву, МУП-у и Министарству просвете а који се односе на вршњачко насиље, врбовање деце од предатора, дечју порнографију, уцене, претње и сексуално онлајн-узнемиравање, преноси "Политика".

Међутим, ово је тек делић проблема ако се има у виду да су по подацима европског истраживања "EU kids online" деца у Србији на првом месту по коришћењу друштвених мрежа на целом континенту – чак 86 одсто малишана користи интернет сваки дан, а 65 процената деце узраста од девет до десет година свакодневно приступа нету преко мобилног телефона.

Док подаци изведени из истраживања британског сајта "Tech Parent Zone" говоре да до петог рођендана детета родитељи у просеку поставе чак 1.500 његових фотографија на друштвеним мрежама, стручњаци Интерпола упозоравају да у сваком тренутку на интернету вреба око 750.000 педофила.

Уредница сајта "Детињарије" Јована Папан рекла је да родитељи знају да интернет има и своје лоше стране, али се теше мишљу да сви постављају фотографије своје деце на социјалне мреже. Кованица родитељство-поделитељство најбоље дефинише гајење деце у 21. веку, додаје она.

С обзиром на то да су друштвене мреже постале саставни део нашег живота пре више од деценије, сада, како каже, имамо целу генерацију деце – малих "Трумана", чије животе прате десетине хиљада људи, баш као у истоименом филму. Они знају буквално све о њима.

"Та деца имају свој дигитални идентитет који је подложан злоупотреби, јер се нешто што је једном објављено на интернету веома тешко брише", истакла је Папанова.

Скренула је пажњу на резултате једног британског истраживања који говоре да чак две трећине тинејџера, узраста од 12 до 16 година, сматра да су родитељи без дозволе објављивали њихове фотографије, при томе 40 одсто њих каже да су у питању снимци којих се стиде, јер су на њима голишави или изгледају чудно.

"Ту треба додати и оне родитеље који желе да зараде на својој деци и направе од њих инфлуенсере, па не презају да због паковања бесплатних пелена своје дете обнаже и у обуку га само у пелене спонзора. У жељи да њихово дете стекне славу у виртуелном свету, не размишљају да једно паковање бесплатних пелена може имати веома високу цену", закључила је Папићева за "Политику".

image