Србија и Балкан

Црна Гора: За будућност ЦГ ипак улази у владу и одустаје од места председника Скупштине?

За будућност Црне Горе, наводно тражи да заузврат добије четири ресора у будућој влади, саобраћај, енергетику и туризам и још један о којем би се накнадно преговарало са Покретом Европа сад (ПЕС)
Црна Гора: За будућност ЦГ ипак улази у владу и одустаје од места председника Скупштине?© Milan Maricic/ATAImages

Коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) наводно је спремна да направи компромис у преговорима о формирању владе и одрекне се позиције шефа Скупштине, на којој је до сада чврсто инсистирала, незванично сазнају "Вијести".

Према сазнањима подгоричког листа, ЗБЦГ тражи да заузврат добије четири ресора у будућој влади - саобраћај, енергетику и туризам, док би четврта позиција била предмет накнадног договора с Покретом Европа сад (ПЕС), који, као партија која је освојила највише гласова на изборима, води преговоре о конституисању нове извршне власти.

Из коалиције ЗБЦГ, коју чине Нова и ДНП, претходних дана су у више наврата поручивали да са су спремни на уступке у преговорима, али да им је неприхватљиво да "трећи (на изборима) буду други", односно да Демократе добију челну функцију у Скупштини.

Носилац листе коалиције "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић је прошле недеље, након састанка с лидером ПЕС-а и највероватнијим кандидатом за мандатара Милојком Спајићем, изјавио да су представници његове коалиције тражили троструко мање него што им припада.

"Тражили смо председника Скупштине и два министарства. На понижења нећемо пристати. Хлеба и лука ако треба, али с народом", поручио је тада Кнежевић.

Проблем са овим захтевом Кнежевића настао јер је, како пишу црногорски медији, Спајић у преговорима са Демократама место председника Скупштине обећао Алекси Бечићу.

ПЕС је њиховој коалицији, уместо позиције шефа парламента био понудио место потпредседника владе, три ресора, два места потпредседника Скупштине и позиције "по дубини", пишу "Вијести".

image
VV inauguration
banner