Србија и Балкан

Залихе крви у Србији на минимуму: Недостају све крвне групе, апел на добровољне даваоце

Ако се овакав тренд настави здравствене установе ће морати да почну са спорадичним одлагањем операција, па и њиховом обуставом, упозоравају из Института за трансфузију крви Србије
Залихе крви у Србији на минимуму: Недостају све крвне групе, апел на добровољне даваоцеGetty © Jon Cherry/Getty Images

Резерве крви драстично су смањене и дошли смо до тога да располажемо са једнодневним залихама, упозоравају из Института за трансфузију крви Србије. Иако је то уобичајено за ово доба године то не треба да буде правило. 

Ивана Родић из овог института за РТ Балкан каже да ситуација још увек није алармантна, али је критична, што значи да поседују резерве намењене хитним случајевима и непредвиђеним, катастрофалним сценаријима.

"Оптималан број јединица крви на недељном нивоу који је неопходан да не би долазило до минималних резерви крви је 2.000, а минималан број да би се подмириле потребе за крвљу свих здравствених установа које ми снабдевамо је 1.500 јединица. У последњим недељама прикупља се знатно мање, између 1.200 и 1.000 јединица крви", изјавила је она.

На питање шта то значи за пацијенте свих болница, осим Земунске болнице и ВМА које имају своје службе за трансфузију, Родићева одговара да ће морати да почну да спорадично одлажу оперативне захвате, а ако се оваква незавидна ситуација настави, и да обустављају операције како би се резерве чувале за хитне случајеве.

Највише давалаца у Пожаревцу и Лазаревцу

Саговорница РТ Балкана из Института за трансфузију крви наглашава да недостају све крвне групе, посебно све негативне и нулта позитивна.

"Мало је боља ситуација са Б позитивном и АБ позитивном", додаје она и додаје да је лето период године када су резерве крви на минимуму, због годишњих одмора и високих температура. 

Ивана Родић каже да је профил добровољног даваоца крви следећи:

"То су углавном мушкарци, јер за разлику од жена које крв могу да донирају сваке 16. недеље, они могу сваке 12. Ту су и вишеструки даваоци крви, затим старији грађани, као и млади у школама и на факултетима", набраја она.

Најсветлији примери су град Пожаревац и београдска општина Лазаревац. Наша саговорница истиче да ако је годишњи просек на нивоу Србије три одсто, грађани два наведена града обезбеђују шест одсто.

"Ми имамо партнере у виду Црвених крстова, а са њиховим изузетно сарађујемо. Такође, у питању су градови са болницама које имају своје службе за трансфузију, са којима имамо опет изванредну сарадњу. Сви директори комуналних градских предузећа и школа спроводе промотивне кампање, а такав позитиван став дају и градоначелници. Локалне телевизије најављују сваку акцију коју спроводимо, а изузетак нису ни затворска јединица Забела, предузећа у Костолцу", објашњава наша саговорница.

Она је позвала све добровољне даваоце крви којима је прошло време од претходног давања да се одазову. 

Које услове треба испунити пре давања крви

"Један од услова за давање крви је да особа има између 18 и 65 година, да са собом понесе личну карту и да је здрава, односно да није имала неке велике хируршке интервенције у животу, да тренутно није на лечењу или испитивању и да не користи одређене лекове за терапију", наводе из Института и подвлаче да данас на терену имају три мобилна тима.

Након регистрације пролази се кратак преглед који подразумева контролу нивоа хемоглобина, потом лекарски преглед и ако лекар, помоћу упитника који се попуњава након прегледа, процени да грађанин тог дана може да да крв, онда се даје крв.

Објашњава да сама процедура давања крви траје између пет и осам минута.

Списак локација где се још може добровољно дати крв налази се на сајту Института за трансфузију крви Србије.

image
VV inauguration
banner