Србија и Балкан

Ускоро пријава деце за новчану помоћ од 10.000 динара

Мајке треба да унесу број личне карте, ЈМБГ, име и презиме и број рачуна, односно да изаберу банку у којој желе да им помоћ буде исплаћена, објаснио је министар финансија
Ускоро пријава деце за новчану помоћ од 10.000 динара© РТ Балкан

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали је изјавио да ће пријава деце млађе од 16 година за новчану помоћ државе од 10.000 динара почети 20. августа и трајаће до 20. септембра.

Он је рекао да ће ова финансијска помоћ државе која почиње за 10 дана и на коју ће имати право и деца која нису добила помоћ за младе, односно она рођена после 21. новембра 2006, бити исплаћена до 25. септембра, односно најкасније до 1. октобра.

"Пријава ће бити веома једноставна, електронски преко Управе за трезор. Биће потребно исто као и за све досадашње помоћи које смо исплаћивали. Мајке треба да унесу број личне карте, ЈМБГ, име и презиме и број рачуна, односно да изабере банку у којој желе да им помоћ буде исплаћена. То не траје више од 40 секунди", објаснио је Мали гостујући на телевизији Прва.

Он је нагласио да држава исплатом ове једнократне новчане помоћи деци држављанима Србије, даје подршку родитељима на почетку школске године и показује снагу својих финансија и основе своје економске политике.

Мали је навео да ће у ову сврху бити издвојено око 12 милијарди динара из буџета и подсетио да је држава прошле године исплатила три једнократне помоћи за младе од 16 до 29 година.

Према ранијим најавама пријава за ову помоћ ће бити могућа и за самохране очеве, који ће осим поменутих података, морати да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Када је реч о старатељима и они ће морати да поднесу дигитализовану копију правоснажне одлуке органа старатељства којом се дете за које се исплаћује новчана помоћ ставља под старатељство, а примаоцима новчане социјалне помоћи 10.000 динара биће аутоматски исплаћено, додао је министар.

Очекује да ће се за ову помоћ пријавити око 1.000.190 деце.

image