Србија и Балкан

Школа стартује, а наставници опет помињу штрајк

Председник Независног синдиката просветних радника Србије, Душан Кокот, рекао је да постоје разлози за одржавање штрајка просветних радника 1. септембра и да је време да просветари изађу на улице и искажу незадовољство
Школа стартује, а наставници опет помињу штрајк© © ATA Images, all rights reserved

Како се ближи почетак школске године, тако представници синдиката у просвети најављују протесте незадовољни првенствено платама, а поред тога указују и на проблем насиља у школама, пише београдска "Политика".

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Марјановић недавно је апеловао да је време да синдикалци седну за преговарачки сто са представницима власти јер се ближи почетак наставе, а изабран је и нови министар просвете, Славица Ђукић Дејановић.

Зато је, каже, и на седници Савета за спречавање вршњачког насиља, последњег дана јула донет закључак да председници репрезентативних синдиката хитно одрже састанак са председницом владе Аном Брнабић и министарком Славицом Ђукић Дејановић.

Он је нагласио да ни после седам месеци закључци радне групе Министарства просвете, која је радила на смањењу насиља у школама, нису реализовани, иако су они представљали минимум захтева просветних радника.

Подсетио је да је Министарство просвете у медијима најавило и повећање броја стручних сарадника у школама и раст плата одељенским старешинама, али и нагласио да се у стварности нису помакли са стања из децембра прошле године, када је поменута радна група завршила свој рад.

Председник Независног синдиката просветних радника Србије, Душан Кокот, рекао је да постоје разлози за одржавање штрајка просветних радника 1. септембра и да он не би произвео добар резултат, али да је време да просветари изађу на улице и искажу незадовољство, не само стањем у образовању већ и друштвом у целини.

У Министарству просвете за "Политику" наглашавају да они имају сталну комуникацију са представницима репрезентативних синдиката, али да ће се, и поред тога, министарка састати са синдикалцима у наредном периоду, а пре почетка нове школске године.

"У току је формирање радне групе владе у којој ће бити представници других министарстава надлежних за питања која се тичу синдиката. Синдикатима је већ послат упит да делегирају своје представнике. Као што је председница владе најавила, од 1. септембра примања у просвети биће повећана за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. за додатних 10 одсто", потврдили су у Министарству просвете.

image