Србија и Балкан

Човић: Ко стоји иза пројекта "велике Албаније"?

Истакао је да и најновији догађаји показују какав је однос међународне заједнице према проблему са којим се српска заједница сусреће
Човић: Ко стоји иза пројекта "велике Албаније"?© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Посета Аљбина Куртија Тетову била је незаконита, због чега би власти Северне Македоније требало да оштро казне одговорне за организовање доласка премијера привремених приштинских институција када су том приликом били присутни симболи "велике Албаније", рекао је некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић.

Он је за РТС коментарисао злочин у Бистрици, када су непознати нападачи отворили рафалну паљбу и убили двојицу дечака – Ивана Јововића и Пантелију Дакића, а четворо деце је рањено, због чега се може закључити да међународни фактор на простору КиМ не ради свој посао како треба.

"Овде се радило о деци. Било их је више од 50. Отишли су на купање на ту реку Бистрицу и онда је с друге стране испаљено неколико рафала и тада смо у директним контактима са УНМИК-ом, и Кфор је био надлежан, имали њихова обећања да ће последњи камен да преврну, да нађу. Ево шта су преврнули, 2010. године је Еулекс затворио истрагу и видим сад да је 2018. предао то неким приштинским институцијама", рекао је Човић.

Истакао је да и најновији догађаји показују какав је однос међународне заједнице према проблему са којим се српска заједница сусреће, а и Београд на Косову и Метохији.

Човић је поручио да не постоји већи злочин од злочина који је почињен у "Жутој кући" - трговина људским органима.

"Али као што знате, видели сте, и Савет Европе и Дик Марти, али ништа се није догодило. Али, хајте да се надамо и да верујемо у све то. Све је могуће и да дође до промене, а ја верујем да врло брзо може да се дође до починилаца, ако су и они живи", рекао је Човић.

Додао је да се стално говори о спрези такозване државе и албанске мафије и да не треба гледати само наш простор, него и мало шире, као и да смо могли да видимо шта су урадили у Еквадору.

Куртијева посета противзаконита

Говорећи о посети Аљбина Куртија Тетову у Северној Македонији, Човић је истакао да је та посета противзаконита и да он има искуства са тим незваничним посетама Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

"Те њихове незваничне посете су се увек сводиле на велики трандебал и велике провокације у смислу нечега што они покушавају перманентно да праве, а то је 'велика Албанија'. Међутим, овде се поставља још један додатни проблем – ко стоји иза пројекта 'велике Албаније'", рекао је Човић.

Оценио је да поједине земље Квинте толеришу понашање Куртија и његове свакодневне провокације, као и да би власти Северне Македоније требало оштро да казне одговорне за организацију Куртијеве посете Тетову.

Човић је, говорећи о оптужници против Милорада Додика, рекао да је то у складу са нападима и великим притиском који се врши на Србију.

"Напади на Републику Српску и на Додика иду због тога што РС не дозвољава промене Дејтонског споразума, а један од гараната за Дејтонски споразум је и Република Србија. Јако је важно да се Дејтонски споразум спроводи онако како је и усвојен. Важно је због очувања Срба на просторима Босне и Херцеговине, односно на просторима једног дела РС", навео је Човић.

image