Србија и Балкан

Српска листа критикује Еулекс: Када злочинци не буду кажњени, злочини се понављају

Уместо да пронађу и казне одговорне, представници Еулекса, најскупље мисије Европске уније за владавину права, су обуставили истрагу о пуцњави на српску децу у Бистрици препустили је "косовским" институцијама
Српска листа критикује Еулекс: Када злочинци не буду кажњени, злочини се понављајуGetty © Carsten Koall

Данас се навршава 20 година од монструозног злочина у коме су, нажалост до данашњег дана непознати, зликовци пуцали у недужну српску децу, која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу, саопштила је Српска листа уз критику за припаднике међународне мисије Еулекс, који нису испунили свој задатак и заштитили Србе, нити су пронашли одговорне.

Нажалост, као и остали злочини над Србима и овај злочин је до данашњег дана остао без судског епилога и кажњавања одговорних који су сасули кишу смртоносних метака и заувек прекинули детињство Ивана Јововића и Панта Дакића, ранили четворо српске деце, а ово српско метохијско село завити у црно, додаје се у саопштењу.

"Најстрашније од свега је чињеница да је овај злочин почињен пред очима десетине хиљада припадника међународних војних и полицијских снага које су дошле са мисијом да обезбеде мир и сигурност за све грађане, па и Србе", истиче Српска листа.

Да ствар буде гора, уместо да пронађу и казне одговорне, представници Еулекса, најскупље мисије Европске уније за владавину права, су обуставили истрагу и рад на овом предмету препустили косовским институцијама које никада до сада нису утврдиле одговорност ни за један напад на Србе, указује се у саопштењу.

"Као по правилу, када злочинци не буду кажњени, злочини се понављају, тако смо били сведоци да 20 година касније, на Бадњи дан ове године, поново се пуца на српску децу, Стефана и Милоша Стојановића у селу Готовуша у општини Штрпце, који су Богу хвала преживели овај напад. Осам месеци касније, иако постоје сви докази о кривици албанског припадника КБС који је без разлога и без имало људскости пуцао у Стефана и Милоша, нема пресуде за овај злочин, као и у свим нападима на Србе", напомиње Спрска листа.

Док Срби на Косову и Метохији, а посебно у Гораждевцу оплакују Ивана и Панта, и надају се да ће одговорни бити изведени пред лице правде, а овакав злочин неће никада и никоме поновити остаје жал што ни на овом месту нема међународних представника који по правилу забораве да посете места страдања српског народа, или бар издају саопштење са истим жељама као и мештани Гораждевца, да се одговорни пронађу и казне, а овакав злочин не понови, додаје се у саопштењу.

image